Glamoureus maffialeven in documentairestijl

dvd * * * * Gomorra Regie: Matteo Garrone. Euro 24,99.dvd * * * * Gomorra Regie: Matteo Garrone. Euro 24,99.
dvd * * * * Gomorra Regie: Matteo Garrone. Euro 24,99.dvd * * * * Gomorra Regie: Matteo Garrone. Euro 24,99.

dvd * * * *

Gomorra Regie: Matteo Garrone. Euro 24,99.

Bij Gomorra heeft het echt zin de speciale editie van twee schijfjes te kopen. Vooral om regisseur Matteo Garrone rond de Napolitaanse woonkazerne te zien improviseren met authentieke straatschoffies, dealertjes en maffiosi: sommigen werden na de opnames opgepakt.

In Gomorra verbeelden vijf verhaallijnen de wurggreep van de camorra op Napels. De bonus-dvd bevat boeiend achter de schermen-materiaal van maffiosi die op de set uitleggen hoe woekeraars bankbiljetten vouwen of uitweiden over pistoolkalibers. En van camorralid Giovanni die erop los raast omdat hij vreest dat zijn scène gestolen wordt. Hij speelt (en is) een lokaal maffiabaasje dat de tieners Marco en Ciro vermoordt omdat ze geen respect hebben.

Fascinerend dat dezelfde maffiosi die zo razend waren over over het boek Gomorra zo enthousiast aan de verfilming meewerken. Maar de liefde tussen cinema en maffia is nu eenmaal diep en wederzijds: zelf in de harde documentairestijl van Garonne houdt het maffialeven glamour. Heel anders dan in het boek van Roberto Saviano, die op de bonus-dvd een lange monoloog houdt.

Een nogal chaotisch en melodramatisch boek overigens: de camorra lijkt vooral zo kwalijk omdat de schrijver er zo verdrietig van wordt. Deze film is veel beter.

Coen van Zwol