Genuanceerd provocateur

Jasira (Summer Bishil) en haar strenge vader. scene uit de film Towelhead (2007) Alternative titel: Nothing Is Private FOTO: Benelux Films
Jasira (Summer Bishil) en haar strenge vader. scene uit de film Towelhead (2007) Alternative titel: Nothing Is Private FOTO: Benelux Films Benelux Films

Towelhead. Regie: Alan Ball. In: 11 bioscopen. ****

Towelhead is het speelfilmdebuut van Alan Ball, de man achter de televisieseries Six Feet Under en True Blood. Ball was ook de scenarist van American Beauty – een film die net als Towelhead gaat over de onvrede en frustraties achter de schijnwerkelijkheid van suburbia, en ook al een film waarin een volwassen man zich verlustigt aan een minderjarige. Ball is iemand die graag provoceert en grenzen opzoekt. In Towelhead, een verfilming van Alicia Erians semi-autobiografische boek Nothing is Private, doet hij dit opnieuw.

Buitenbeentje Jasira, de dertienjarige dochter van een Libanese vader en Amerikaanse moeder, leest liever mannenbladen dan Bouquetreeksromantiek. Ondanks haar leeftijd en zonder het helemaal te beseffen, brengt ze al mannen het hoofd op hol. Haar moeder stuurt Jasira naar haar strenge vader in Texas. Maar de verhuizing maakt Jasira niet minder nieuwsgierig naar haar ontluikende seksualiteit.

Is Jasira een moderne Lolita? Of is ze eerder een slachtoffer van de hevig geseksualiseerde samenleving? Welk gedrag is nog acceptabel? De toeschouwer mag van Ball zelf bepalen waar zijn of haar grens ligt. Door eindeloos nuance aan te brengen en niemand in de film te veroordelen, ontbreekt het aan een echt standpunt. Maar gedurfd is het wel, om te debuteren met zo’n moeilijk te duiden film.

    • André Waardenburg