Franse straf: een jaar geen internet

Het illegaal downloaden van films, muziek en software wordt in Frankrijk voortaan een stuk strenger bestraft. Gisteren besloot de Nationale Assemblée, het Franse parlement, dat illegale downloaders na twee waarschuwingen een jaar lang zullen worden afgesloten van hun internetverbinding.

De eerste waarschuwing komt per e-mail. Bij de tweede overtreding krijgen internetgebruikers van hun aanbieder een waarschuwing per brief. Stoppen ze dan nog niet, dan worden ze een jaar lang afgesloten van internet. De Franse senaat spreekt zich vandaag uit over de nieuwe wet.

Het verlies van de internetaansluiting voor maximaal een jaar gaat de huidige straf op internetpiraterij vervangen, die voorziet in maximaal drie jaar cel en boetes tot 300.000 euro. De maatregel is in Frankrijk zeer omstreden. De sociaal-democratische oppositie noemde de wet „een aanval op publieke en individuele vrijheden”. Het Europese Parlement vindt dat vrije toegang tot internet een fundamentele vrijheid van Europese burgers is. Het Franse wetsvoorstel kreeg wel veel steun van de Franse film- en muziekindustrie die de dupe is van piraterij. Ruim tienduizend mensen uit de cultuursector ondertekenden een petitie voor de wet.