Franse straf: een jaar geen internet

Het illegaal downloaden van films, muziek en software wordt in Frankrijk voortaan een stuk strenger bestraft. Gisteren besloot de Nationale Assemblée, het Franse parlement, dat illegale downloaders na twee waarschuwingen een jaar lang worden afgesloten van internet.

De eerste komt per e-mail. Bij de tweede overtreding krijgen internetgebruikers van hun aanbieder een waarschuwing per brief. Stoppen ze dan nog niet, dan worden ze een jaar lang afgesloten van internet. De Franse senaat spreekt zich vandaag uit over de nieuwe wet.

Het verlies van de internetaansluiting voor maximaal een jaar gaat de huidige straf op internetpiraterij vervangen, die voorziet in maximaal drie jaar cel en boetes tot 300.000 euro. De maatregel is in Frankrijk zeer omstreden. De sociaal-democratische oppositie noemde de wet „een aanval op publieke en individuele vrijheden”. Het Europese Parlement vindt dat vrije toegang tot internet een fundamentele vrijheid van Europese burgers is. Het Franse wetsvoorstel kreeg wel veel steun van de Franse film- en muziekindustrie die de dupe is van piraterij. Ruim tienduizend mensen uit de cultuursector ondertekenden een petitie voor de wet.

De cultuursector is niet de enige sector die lijdt onder illegale downloads. Gisteren werd bekend dat de Nederlandse softwaresector in 2008 404 miljoen euro misliep door het gebruik van illegale software, 12 procent meer dan in 2007. In Nederland was in 2008 28 procent van de gebruikte software illegaal. Onderzoeksbureau IDC doet elk jaar onderzoek naar piraterij in opdracht van de Business Software Alliance, de organisatie die wereldwijd de softwaresector vertegenwoordigt.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat hard- en softwarebedrijf Apple koste wat kost illegaal downloaden niet wil faciliteren. Gisteren werd bekend dat Apple een iPhoneprogramma hebben geweerd uit hun downloadwinkel waarmee legale en illegale bestanden van ‘torrentsites’ kunnen worden gedownload. Daardoor kan het programma alleen op gekraakte iPhones worden gebruikt.