Ferrari dreigt Formule 1 na dit jaar te verlaten

Ferrari dreigt de Formule 1 na dit seizoen te verlaten als de voorgenomen regelgeving voor 2010 blijft bestaan. Dat heeft het bestuur van de roemruchte Italiaanse renstal gisteren na spoedberaad laten weten.

„Geen F1 in 2010 als de regels niet veranderen”, schrijft Ferrari in een verklaring. „Ferrari is tegenstander van de nieuwe regelgeving van de FIA en heeft niet de intentie om auto’s in te schrijven voor het wereldkampioenschap in 2010.”

De raad van bestuur van Ferrari kwam op Maranello, het hoofdkwartier van de renstal, met spoed bijeen om over de toekomst in de koningsklasse van de autosport te praten. Ferrari is fel gekant tegen het budgetplafond dat de internationale autosportbond FIA volgend jaar wil introduceren. Teams die tekenen voor het budget van 45 miljoen euro, krijgen meer technische vrijheden dan teams die meer willen uitgeven dan de limiet.

De rode auto’s van Ferrari rijden al sinds de eerste Formule 1-race in 1950 mee en behaalden vele wereldkampioenschappen. Dit seizoen verloopt tot dusver rampzalig voor de Italiaanse renstal. De coureurs Felipe Massa en Kimi Räikkönen behaalden ieder slechts drie punten in vijf Grand Prix’.

Toyota en Red Bull verklaarden eerder ook al dat ze met de nieuwe regels niet door willen gaan in de Formule 1. De FIA wil voor 29 mei van de teams weten of ze ook komend seizoen aan het WK willen deelnemen en wat ze vinden van het voorgestelde budgetplafond.

Max Mosley, hoofd van de internationale automobielfederatie FIA, was niet onder de indruk van de harde woorden van Ferrari-kant. „Het zou heel, heel erg zijn Ferrari te verliezen. Het is de nationale ploeg van Italië, maar de sport kan zonder Ferrari ook overleven”, zei de Brit.

Bernie Ecclestone, de eigenaar van de commerciële rechten van de Formule 1, liet afgelopen weekeinde echter weten het vertrek van de Italiaanse renstal niet te laten gebeuren. „Formule 1 is Ferrari en Ferrari is Formule 1”, zei hij. (ANP)