Extra wethouder CDA en PvdA in R'dam

Drie zetels, drie wethouders. Het CDA in Rotterdam is de grote winnaar geworden van de gisteren afgeronde onderhandelingen met de twee overgebleven coalitiegenoten, de PvdA en GroenLinks. Die beraadslagingen waren nodig nadat de VVD drie weken geleden het college had verlaten uit protest tegen het aanblijven van de omstreden islamadviseur Tariq Ramadan.

PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst ging akkoord met één extra CDA-wethouder, ter vervanging van de twee opgestapte VVD’ers, Mark Harbers (haven, milieu en economie) en Jeannette Baljeu (verkeer, vervoer en organisatie). Maar de fractie van Rotterdams grootste coalitiepartij (achttien zetels) floot Van Heemst terug. Drie wethouders voor een partij die slechts 3 van de 45 raadszetels bezet, zou geen recht doen aan de verhoudingen.

Het CDA zou in dat geval bovendien onevenredig veel macht krijgen, ten koste van de PvdA (drie wethouders). Om tegenwicht te kunnen bieden, claimde de fractie daarom ook een extra post. Het CDA en GroenLinks willigden die eis in, waardoor het college uit acht wethouders blijft bestaan.

Het CDA draagt het Zuid-Hollandse Statenlid Peter Lamers (40) voor. Hij wordt na de herschikking verantwoordelijk voor sport en buitenruimte. De PvdA overweegt raadslid en horecaondernemer Leo Bruijn (52) naar voren te schuiven. Hij zou de portefeuille verkeer, vervoer en economie krijgen. De enige GroenLinks-wethouder, Rik Grashoff, gaat voortaan ook over milieu (naast cultuur). Lucas Bolsius (CDA) krijgt de haven toebedeeld.

Beide kandidaten worden naar verwachting vrijdag gepresenteerd, wanneer het college aanvullende maatregelen tegen de kredietcrisis bekendmaakt. Tijdens een extra raadsvergadering, volgende week donderdag, worden de twee nieuwe wethouders geïnstalleerd.