Dikker door eten, niet door minder bewegen

Rotterdam. Dat Amerikanen sinds de jaren zeventig flink dikker zijn geworden, komt alleen doordat ze meer zijn gaan eten. Dat is vrijdag bekendgemaakt op het European Congress on Obesity, in Amsterdam. Het is voor het eerst dat onderzoekers de relatieve bijdragen van eten en bewegen in kaart brengen. De onderzoekers bepaalden energieverbruik van ruim 2.000 volwassenen en kinderen. Vervolgens berekenden ze de gewenste calorie-inname en vergeleken die met de praktijk. Algemeen wordt aangenomen dat de kantoor- en gemakscultuur de mens beweginglozer heeft gemaakt, maar de onderzoekers vonden zelfs een bewegingstoename. Zonder die toename zouden Amerikaanse volwassenen gemiddeld 10,8 in plaats van 8,6 kilo zijn aangekomen. Om terug te komen op het jarenzeventiggewicht moeten kinderen 305 en volwassenen 500 kilocalorieën per dag minder eten en drinken.