De voorman

Ahmed Hassan Abdulahi (30) Werk: voorman bij een schoonmaakbedrijfWerk in Somalië: geenOpleiding in Somalië: middelbare school afgemaaktGevlucht in: 1996Aan het werk sinds: 2007 © Jorgen Krielen / Amsterdam, 08-05-2009 / Ahmed Hassan Abdulah Krielen, Jorgen

Wat wilde u worden in Somalië?

„Ik had net de middelbare school afgemaakt toen de oorlog uitbrak. Ik ben in mijn eentje gevlucht naar Nederland. Ik ben nu voorman bij een schoonmaakbedrijf, ik geef leiding aan vijf mensen. Daar ga ik mee verder, nog beter worden, nog meer leren.”

Was het moeilijk om hier aan het werk te komen?

„Ik ben heel snel begonnen met werken in het asielzoekerscentrum. Daar kon ik meteen aan de slag in de schoonmaak. In 1999 kreeg ik een tijdelijke status, toen kon ik werken als uitzendkracht. Daarna werd mijn status niet verlengd, omdat Somalië volgens de overheid weer veilig zou zijn. Dat was niet zo. Ik ben naar Engeland gevlucht en heb daar illegaal gewerkt bij een kledingwinkel. Daarna ben ik weer teruggegaan naar Nederland. In 2006 kreeg ik toen eindelijk een status omdat Somalië te gevaarlijk was. Uiteindelijk kon ik aan het werk bij het schoonmaakbedrijf. Daarnaast werk ik ook nog voor de Somalische verenging in Amsterdam-Noord. Daar ben ik tolk voor nieuwe Somaliërs. Ik help ze om hier op gang te komen.”

Hoe ziet u de toekomst?

„Het liefst blijf ik in Nederland, ook als de oorlog voorbij is. Het zou mooi zijn als ik mijn familie kon opzoeken of een bedrijfje zou hebben waarvoor ik in Somalië en Nederland moet zijn. Ik heb bovendien in Engeland mijn vrouw ontmoet. We hebben twee kinderen. Ze zitten nog steeds daar. Ik probeer ze hierheen te halen, maar dat is heel ingewikkeld. Er zijn hele strenge regels voor dat soort dingen. Ik wil echt niet meer daarheen, Engeland is niet goed voor vluchtelingen.”

Leendert van der Valk