De voorman

Ahmed Hassan Abdulahi (30)

Werk: voorman schoonmakerWerk in Somalië: geenOpleiding in Somalië: middelbare schoolGevlucht in: 1996Aan het werk sinds: 2007

Wat wilde u worden in Somalië?

„Mijn droom was om een eigen zaak te hebben, bijvoorbeeld een kledingwinkel. Dan is niemand mijn baas. Ik had net de middelbare school afgemaakt toen de oorlog uitbrak. Ik ben in mijn eentje gevlucht naar Nederland. Ik zou nog steeds wel een eigen zaak willen. Ook al is het maar een klein bedrijfje. Ik ben nu voorman bij een schoonmaakbedrijf, ik geef leiding aan vijf mensen. Daar ga ik mee verder, nog beter worden, nog meer leren.”

Was het moeilijk om hier aan het werk te komen?

„Ik ben heel snel begonnen met werken in het asielzoekerscentrum. Daar kon ik meteen aan de slag in de schoonmaak. In 1999 kreeg ik een tijdelijke status, toen kon ik werken als uitzendkracht. Daarna werd mijn status niet verlengd, omdat Somalië volgens de overheid weer veilig zou zijn. Dat was niet zo.

„Ik ben naar Engeland gevlucht en heb daar illegaal gewerkt bij een kledingwinkel. Het was daar helemaal niet goed. Ik ben weer teruggegaan naar Nederland. In 2006 kreeg ik toen eindelijk een status omdat Somalië te gevaarlijk was. Uiteindelijk kon ik aan het werk bij het schoonmaakbedrijf. Daarnaast werk ik ook nog voor de Somalische verenging in Amsterdam-Noord. Daar ben ik tolk voor nieuwe Somaliërs. Ik help ze om hier op gang te komen.”

Hoe ziet u de toekomst?

„Het liefst blijf ik in Nederland, ook als de oorlog voorbij is. Ik ben namelijk lang geleden gevlucht en teruggaan is niet zo makkelijk. Het zou mooi zijn als ik mijn familie kon opzoeken of misschien een bedrijfje zou hebben waarvoor ik in Somalië en Nederland moet zijn. Ik heb bovendien in Engeland mijn vrouw ontmoet. We hebben twee kinderen. Ze zitten nog daar. Ik probeer ze hierheen te halen, maar dat is heel ingewikkeld. Er zijn heel strenge regels voor. Ik wil niet meer daarheen, Engeland is niet goed voor vluchtelingen.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk