CBS: recordaantal bedrijven gaat failliet

Het aantal faillissementen van Nederlandse bedrijven is sterk opgelopen. In maart werd een recordaantal van ruim 670 bedrijven en instellingen failliet verklaard.

Het aantal faillissementen lag in maart ruim 130 hoger dan in februari. De cijfers werden gisteren gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat spreekt van een explosieve stijging van het aantal faillissementen.

Onder de getroffen bedrijven zitten vooral veel kleine ondernemers in de industrie- en transportsector, aldus Michiel Vergeer, hoofdeconoom van het CBS. In de aantallen zijn de faillissementen van eenmanszaken niet meegenomen. Sinds de start van de metingen in 1981 heeft het CBS nog nooit zo’n groot aantal bankroete organisaties waargenomen.

In totaal werden in het eerste kwartaal van dit jaar 1.681 ondernemingen failliet verklaard. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vergeer van het CBS noemt de cijfers „pittig”.

Het CBS signaleert dat vooral de laatste maanden het aantal faillissementen zeer sterk is gestegen. „Het omslagpunt lag in november vorig jaar, toen begonnen de faillissementen op te lopen. De afgelopen maanden gaat het hard”, zegt Vergeer.

Volgens de hoofdeconoom wordt het Nederlandse bedrijfsleven geraakt door een grote vraaguitval, met name vanuit belangrijke buitenlandse afzetmarkten als Duitsland.

Dit is direct voelbaar voor toeleverende industriebedrijven en transporteurs. „De crisis is Nederlands binnengekomen via de export”, zegt Vergeer.