Cafés in Brabant ‘voorzichtig positief’

De uitbaters van het Bredase café Victoria werden gisteren vrijgesproken door het hof.

Brabantse cafébezoekers zijn voorzichtig positief. „Je weet het nooit met die Klink.”

Als helden kwamen Tonny van Haperen en zijn vrouw gisteren de rechtzaal uit. Tientallen kasteleins van eenmanszaken applaudisseerden. Camera’s draaiden. Van Haperen: „We hebben heel wat teweeg gebracht. Er is rechtgesproken voor de kleine cafés.”

Van Haperen en zijn vrouw werden als uitbaters van café Victoria in Breda ook in hoger beroep vrijgesproken van overtreding van het rookverbod. Volgens het hof ontbreekt in de Tabakswet een deugdelijke wettelijke grondslag die het instellen en handhaven van een rookverbod kan verplichten aan horecaondernemers zonder personeel.

Van Haperen: „We hebben voorlopig gewonnen, maar we zijn er nog niet. We gaan door naar de derde ronde.” Het Openbaar Ministerie gaat tegen de uitspraak in cassatie bij de Hoge Raad. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA)

In Brabantse eenmanszaken werd gisteravond voorzichtig enthousiast gereageerd op de uitspraak van het hof. Kroegbaas Jacques Moonen (35) staat met een pakje sigaretten in zijn kontzak achter de bar van zijn dorpscafé in Aalst, bij Eindhoven: „Ik ben er niet gerust op. Je weet het nooit met die Klink.” Moonen vindt het vreselijk dat al zijn klanten buiten zitten en hij ze alleen nog maar bedient. Hij ergert zich aan mensen die een biertje willen bestellen terwijl hij buiten staat te roken. Hij vraagt zich af hoe lang hij de omzetdaling volhoudt.

Ook bij Jolanda Reijckers (42) van café de Cactus in Eindhoven wordt nog niet gerookt. „Ik geloof er niks van dat het al mag.” Ze liet een hok, een soort aquarium, in haar café bouwen dat dient als rokersruimte. „Een investering van 5.000 euro.” Maar het is vol in dat hok als twee dartploegen komen spelen. „Ik spring een gat in de lucht als mensen morgen weer aan de bar mogen roken.”

Nederlandstalige muziek pleziert de bezoekers van café De Kauw in Tilburg. „Gefeliciteerd met de uitspraak”, roept klant Cornelis van Berkel (68) uitgelaten tegen de kastelein. Sjef Brouwers (47) van café De Kauw antwoordt somber: „Ik zag op tv dat de Warenautoriteit gewoon blijft controleren. Ik ben pas blij als de wet definitief zegt dat in eenmanszaken gerookt mag worden.” Bij Brouwers verdwenen de asbakken nooit van de toog. „Omdat ik dan binnen een half jaar failliet was geweest.” Drie jaar geleden verkocht hij zijn huis om De Kauw te kunnen kopen. „Als het café kapot gaat, heb ik niets meer.”

Op 29 mei staat het hoger beroep in de strafzaak tegen café De Kachel op de agenda. Dit Groningse café werd eerder veroordeeld wegens overtreding van het rookverbod. Later dit jaar zal de Hoge Raad zich over de cassatie buigen. Als die oordeelt dat de Tabakswet onduidelijk is, kan minister Klink besluiten de wet aan te passen.

Stichting Red de Kleine Horecaondernemer bereidt ondertussen een schadeclaim voor tegen de Staat. Mocht de Hoge Raad oordelen dat het rookverbod voor ondernemers zonder personeel strijdig is met de wet, dan hebben honderden kroegbazen sinds 1 juli 2008 roken onterecht verboden. Daardoor leden zij financiële schade. Advocaat Jaap Tempelman: „Er zijn honderden kleine cafés. Die claim kan flink oplopen.”

    • Esther Wittenberg