Boerenjongens

Ik zou niet graag op IJburg willen wonen. Alle huizen zijn er nagelnieuw (en akelig dicht op elkaar gestapeld). Alle baby’s (en dat zijn er niet weinig) zitten in dezelfde Bugaboo. Ieder zijn ding natuurlijk. Blijkbaar ontbreekt het mij aan pioniersgeest. Maar er is één ding waar ik de IJburgers om benijd: Boerenjongens.

Boerenjongens is een winkel waar je als jonge, hippe, goedverdienende, weinigtijdhebbende maar wel vangoedetenhoudende inwoner van dit yuppenreservaat de heerlijkste gezinsmaaltijden kunt afhalen voor een zeer redelijk bedrag. Heus, ik houd van koken. Maar ik zou het met liefde een dag in de week aan EkeMariën overlaten.

Met producten die vaak biologisch zijn, altijd seizoensgebonden en als het even kan uit de buurt komen, kookt Mariën eenvoudige, maar altijd lekkere en groenterijke gerechten die zijn klanten of ter plekke op kunnen eten, of mee naar huis kunnen nemen. Echt jammer dat IJburg vanuit Den Haag zo slecht aan te fietsen is.

Maar nu is er het boek Boerenjongens (Karakter Uitgevers). Het is geschreven door Mariën en door Lenno Munnikes, die in 2007 betrokken was bij de start van de eetwinkel en inmiddels een andere weg is ingeslagen. Het is een handzaam, fris boekje met als motto ‘wat van dichtbij komt is lekker.’ Deze stamppot jonge bietjes met basilicum en koolvis ga ik zeker een keer maken:

voor 4 personen:

4 koolvisfilets van 150 gram, met vel

1 kilo jonge bietjes

4 eetlepels zonnebloemolie

1 kilo aardappels, geschild

200 ml volle melk

100 gram boter

30 gram basilicumblaadjes, grof gehakt

2 eetlepels olijfolie

Maak aan de velkant van de vis-filets 2 diagonale insnijdingen en bestrooi de vleeszijde met zout en peper. Borstel de bietjes schoon en hussel ze om met de zonnebloemolie. Spreid uit op een bakplaat en rooster ze 30 minuten in de oven op 200 graden. Laat een beetje afkoelen en pel er dan de velletjes af. Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden.

Snijd de bietjes in partjes van 2 à 3 cm. Kook de aardappels met weinig water en wat zout in ongeveer 20 minuten gaar. Giet ze af en laat ze op laag vuur 2 à 3 minuten uitstomen. Duw de gekookte aardappels zo heet mogelijk door een zeef tot een fijne puree.

Breng de melk en boter tegen de kook aan en roer door de aardappelpuree. Meng de bieten en basilicum erdoor en breng de stamppot op smaak met zout en peper. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de koolvisfilets 1 minuut op de velkant.

Leg de filets op de bakplaat met de velkant naar boven. Laat de filets in ongeveer 6 minuten gaar worden in de oven.

Schep de stamppot in diepe borden en leg de gebakken vis erbovenop.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over Hollands koken op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv bakt Janneke een aardbeientaart.

    • Janneke Vreugdenhil