'Arnhem kan museum kwijtraken'

Arnhem loopt het risico het Nationaal Historisch Museum (NHM) te verliezen aan een andere stad als het oorspronkelijke plan voor locatie en opzet wordt losgelaten. Dat zegt Francine Houben, architect van dat plan. „Men gaat dit hele proces opnieuw doen. Waarom? Er lag een goed ontwerp.”

Houbens plan uit 2007 voor een ‘canontoren’, met de in dat jaar gepresenteerde ‘historische canon’ als ordenend principe is losgelaten, net als de locatie naast het Openluchtmuseum. NHM-directeuren Schilp en Byvanck willen dat het museum wordt gebouwd bij de John Frostbrug.

Volgens Houben zijn de argumenten om het NHM in Arnhem te houden weinig steekhoudend meer. Ook wijst ze op mogelijk hogere kosten van nieuwe plannen. Houben zegt dat ze zich door minister Plasterk (PvdA, Cultuur) en anderen „al twee jaar een beetje verraden” voelt. De Tweede Kamer, die tegen het nieuwe plan is, houdt vanmiddag een spoeddebat met Plasterk. Deze zegt vooralsnog gekozen te hebben „voor een gemeente, niet voor een concept”.

Mogelijk stelt Den Haag zich nu opnieuw kandidaat om het NHM te huisvesten. De raad besloot gisteren eerst de uitkomst van het spoeddebat af te wachten.

Interview Houben: pagina 9

    • Rosan Hollak