Arm kind niet op sportclub

Arme kinderen zitten minder vaak op een sport of muziekles dan rijkere kinderen. Dat is ongewenst. „Hun ontwikkeling hangt steeds meer af van activiteiten buiten school.” Dat blijkt uit het vandaag verschenen rapport ‘Kunnen alle kinderen meedoen?’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Van de 2,5 miljoen kinderen tussen 5 en 17 jaar wonen er bijna 350.000 in een arm gezin. Een half miljoen kinderen is niet maatschappelijk actief. Het percentage kinderen uit arme gezinnen dat niet op sport, muziekles of scouting zit is twee keer zo hoog als het percentage kinderen uit niet-arme gezinnen. Volgens onderzoeker Gerda Jehoel-Gijsbers is het belangrijk dat kinderen zich buiten school om ontwikkelen. „Allereerst omdat sporten of muziek maken leuk en ontspannend is. Maar bijvoorbeeld sporten is belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van een kind omdat het sociale vaardigheden leert en doorzettingsvermogen. (NRC)