Arie en EO: 'samen verder'

De schorsing van presentator Arie Boomsma door omroep EO is met drie weken verkort. Hij is op radio, en gisteravond, op tv weer aan het werk. En hij doorbreekt de mediastilte over het conflict.

Verloren zoon Arie Boomsma is weer aan het werk bij de EO; maandag presenteerde hij op Radio 1. (Foto Paul van Riel/ HH) Nederland, Hilversum, mediapark, 11-05-2009. Presentator Arie Boomsma in de radiostudio tijdens het EO praatprogramma 'Dit is de dag' op Radio 1. Voor het eerst weer aan het werk na beeindiging van zijn schorsing door de EO directie. Photo (c) Paul van Riel / HH
Verloren zoon Arie Boomsma is weer aan het werk bij de EO; maandag presenteerde hij op Radio 1. (Foto Paul van Riel/ HH) Nederland, Hilversum, mediapark, 11-05-2009. Presentator Arie Boomsma in de radiostudio tijdens het EO praatprogramma 'Dit is de dag' op Radio 1. Voor het eerst weer aan het werk na beeindiging van zijn schorsing door de EO directie. Photo (c) Paul van Riel / HH Riel, Paul van;Hollandse Hoogte

Arie Boomsma zou drie volle maanden geschorst worden, meldde zijn werkgever de Evangelische Omroep. Omdat hij zonder overleg mee had gedaan aan een fotoshoot in de glossy L’Homo, een uitgave voor homoseksuelen van het blad Linda. Hij wilde daarmee de discussie over homoseksualiteit binnen het christelijk geloof openbreken. Maar deze week, drie weken eerder dan gepland, is de presentator weer aan het werk gegaan. Maandag presenteerde hij voor het eerst weer het EO-praatprogramma Dit is de dag op Radio 1.

En gisteravond was de eerste aflevering van de nieuwe reeks tv-programma’s te zien die Boomsma presenteert: 40 dagen zonder seks. Daarin worden jonge mensen opgeroepen af te zien van vluchtige seksuele contacten.

Nu de schorsing is opgeheven, wil Boomsma wel weer met de media praten.

Waarom is de sanctie eerder opgeheven?

„Ik heb de afgelopen drie maanden ongelooflijk veel gepraat met de omroep. We hebben alle wandelroutes in Hilversum wel gehad. Het langste gesprek duurde onafgebroken negen uur. De omroep en ik vroegen ons af: hoe kom je beter uit zo’n conflictsituatie, want zo kun je het wel noemen. Ik wil spannende dingen blijven doen, de directie wil dat het binnen het beleid past. Toen we er uiteindelijk achter kwamen dat we meer delen dan ons onderscheidt, had het geen zin meer om die drie maanden vol te maken.”

Dacht je niet na de schorsing: die EO kan me wat?

„Natuurlijk, ik heb zeker mijn twijfels gehad. En er zijn aardig wat aanbiedingen mijn kant opgekomen. Maar ik ben geen officiële gesprekken aangegaan met potentiële werkgevers.

„ Ik heb altijd met plezier bij de EO gewerkt, het is te makkelijk om weg te gaan en te kiezen voor mijn eigen succes. Het was mijn beslissing om die fotoshoot te doen, én om het niet te overleggen met de directie. Ik ben verantwoordelijk, dus hoe boos kun je worden?”

Heb je nog vakantie kunnen vieren in de schorsingsperiode?

„Nee. Ik wil het geen uitputtingsslag noemen, want ik moet oppassen dat ik niet in een slachtofferrol val. Maar het was wel zwaar. Het is makkelijk om me voor te doen als slachtoffer. Ik merk dat veel mensen mijn actie toejuichen. Ook journalisten. Zij zijn dan weer tegen de EO. Dat was nooit mijn bedoeling. Ik heb me juist altijd ingezet voor een positieve beeldvorming van de omroep. Er is een discussie over homoseksualiteit op gang gekomen, maar wat beeldvorming betreft, heeft de actie een averechts effect gehad. Een volgende keer zal ik meer in overleg doen, want wat vertegenwoordig je nou in je eentje?”

Arie Boomsma liet bij de omstreden foto’s van hemzelf in bad- en strandmode in L’ Homo een verklaring afdrukken. Hij schrijft daarin dat hij „zeker weet” dat God „net zoveel van homo’s” houdt als van hetero’s. „En vanuit het christendom, voor zover je al van ‘het’ christendom kan spreken, klinkt te vaak een veroordelend, liefdeloos geluid over homoseksualiteit.”

40 dagen zonder seks, elke dinsdagavond op Ned. 3, 20.30u.

    • Marleen Luijt