ANC en Zille zijn beiden 'racistisch'

Bij zijn beëdiging, zaterdag, kondigde Jacob Zuma nog „een nieuw hoofdstuk” aan in de verhouding tussen het ANC en de oppositie in Zuid-Afrika. Minder geruzie, zo opperde de nieuwe president. Zuma verklaarde bovendien plechtig dat hij de verzoening tussen „zwart en wit” waar Nelson Mandela altijd naar streefde, wil voorzetten.

Inmiddels is het ANC in een ongemeen felle woordenwisseling verzeild geraakt met Helen Zille, de (blanke) leider van oppositiepartij Democratic Alliance. Beide partijen beschuldigen elkaar van „seksisme” en „racisme” – altijd extra gevoelig in Zuid-Afrika.

Het ANC heeft verklaard „ontzet” te zijn over uitspraken van Zille, gisteren in de krant Sowetan. Zille noemde Zuma „een zelfverklaarde womaniser met uiterst seksistische opvattingen, iemand die al zijn vrouwen in gevaar brengt door onbeschermde seks te hebben met een hiv-besmette vrouw”. Zuma, een polygamist, zei in 2006 dat hij na seks met een besmette vrouw had gedoucht om een hiv-infectie te voorkomen.

Een woordvoerder van Zuma noemde Zille in een reactie „een racistische vrouw”.

Zille deed haar gewraakte uitspraak nadat haar verweten was dat zij, naast zichzelf, geen enkele vrouw heeft benoemd in het bestuur van de Westkaap. Zille werd premier van de provincie nadat haar partij daar won bij de verkiezingen op 22 april. De ANC-Jeugdliga noemt Zille nu „seksistisch”.

Zille wijst er op dat het ANC nooit een vrouwelijke leider heeft gehad. En dat Zuma dus zelf „seksistisch” denkt. Qua verhoudingen tussen zwart en blank denkt het ANC in net zulke stereotypen, zegt Zille, die de partij „racistisch nationalistisch denken” verwijt.