Ambtenaar baas France Telecom

De rechterhand van de Franse minister Lagarde van Economie, Stéphane Richard (48), heeft vandaag een gevoelig afspraakje. Hij gaat, op eigen verzoek, langs bij de Commission de déontologie, de instelling die waakt over de beroepsethiek van ambtenaren. Reden: een promotie, althans, een soort promotie.

Deze week werd bekend dat Richard binnenkort overstapt naar France Telecom, het grootste telecommunicatiebedrijf van Frankrijk. Daar volgt hij op termijn Didier Lombard op als bestuursvoorzitter.

De overstap van Richard is een nieuw bewijs dat onder president Sarkozy de traditioneel nauwe verwevenheid tussen politiek en de top van het bedrijfsleven niet ten einde is. Richard is de tweede topambtenaar in korte tijd die overstapt. Vorige maand werd de nummer twee van de staf van Sarkozy, François Pérol, aangewezen als bestuursvoorzitter van de nieuwe fusiebank Caisse d’Epargne-Banque Populaire. Pérol bereidde die fusie als medewerker van Sarkozy zelf mede voor. De overstap leidde tot commotie. Sarkozy beweerde groen licht te hebben gekregen van de Commission de déontologie, maar die bleek later niet eens formeel geraadpleegd.

Net als Pérol geldt Richard als een vertrouweling van president Sarkozy. Critici menen dat Sarkozy bezig is zijn persoonlijke invloed uit te breiden. Maar Richard heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij terug wilde naar het bedrijfsleven, waar hij eerder al tien jaar werkte. Hij was onder anderen algemeen directeur van Connex, dat nu Veolia Transport heet. Hij werd ook genoemd als topman van energiebedrijf EDF, maar het is France Telecom geworden.