Aantal dopegevallen in Nederland gedaald

Capelle aan den IJssel. Het aantal dopinggevallen in de Nederlandse topsport is vorig jaar flink gedaald. De Dopingautoriteit meldt in het gisteren uitgebrachte jaarverslag dertig dopinggevallen. In 2007 waren dat er nog 56. Basketbal, voetbal en atletiek noteerden de meeste dopinggevallen. Basketbal had met zes de meeste overtredingen, liefst vijf meer dan in 2007. Voetbal kreeg vier meldingen, tegen acht in 2007. Atletiek ging van één naar drie. In de krachtsport, waar traditioneel relatief veel doping wordt gebruikt, zette de daling van het aantal dopinggevallen zich voort. De krachtsportfederatie deed in 2008 maar twee meldingen. In totaal zijn vorig jaar 2.667 urinecontroles uitgevoerd. In 69 van de monsters werden stoffen gevonden die onder de noemer doping vallen. In 25 gevallen ging het om een bewuste overtreding van de dopingregels. Vijf keer is aangifte gedaan omdat een sporter weigerde mee te werken aan de dopingcontrole of anderszins probeerde de uitkomst te manipuleren.