Aandeelhouders TUI moeten druk op bestuur handhaven

TUI heeft behoefte aan een bestuurswisseling. De aandeelhouders zouden op de aandeelhoudersvergadering van deze week de kans moeten grijpen om het slecht presterende reis- en scheepvaartconcern die boodschap onder de neus te wrijven.

Dissidente aandeelhouder John Fredriksen heeft een motie ingediend om Jürgen Krumnow, sinds twaalf jaar president-commissaris van TUI, en commissaris Abel Matutes Juan weg te sturen.

Fredriksen bezit 17 procent van het concern en geniet de steun van veel andere onafhankelijke aandeelhouders. Maar hij stuit op oppositie van een blok beleggers, dat 30 procent van het bedrijf in handen heeft. Daartoe behoren de Russische miljardair Alexei Mordashov, Caja de Ahorros del Mediterraneo, Caisse de Depot et de Gestion de familie Riu. Zij hebben allemaal banden met de reisactiviteiten van TUI en/of een vertegenwoordiging in het bestuur, of streven daarnaar.

Rekenkundig lijkt het erop dat de motie van Fredriksen het niet zal halen. Maar beleggers moeten op z’n minst een krachtig protest laten horen. Het totale aandeelhoudersrendement van TUI is de afgelopen vijf jaar armzalig geweest in vergelijking met dat van branchegenoten, aldus een analyse van de RiskMetrics Group. Het concern is er niet in geslaagd zijn scheepvaartdivisie Hapag-Lloyd volledig af te stoten, na een jaar van pappen en nathouden. Het heeft in maart ingestemd met de verkoop van slechts 57 procent van de divisie, en moest een kredietlijn van 1,1 miljard euro ter beschikking stellen als onderdeel van die transactie.

TUI heeft een schuld van 2,6 miljard euro en meldde een nettoverlies van 485 miljoen euro in het eerste kwartaal, exclusief de opbrengst van 990 miljoen euro uit de verkoop van de scheepvaartdivisie. De kredietstatus werd onlangs naar ‘junk’-niveau teruggebracht. Het concern, dat zijn gewone dividend heeft geschrapt, is afhankelijk van geld van TUI Travel en Hapag-Lloyd om volgend jaar voor 967 miljoen euro obligaties te kunnen terugbetalen, naast 625 miljoen euro aan stukken die buiten de beurs om geplaatst zijn.

Fredriksen wil twee vertegenwoordigers benoemen in de raad van commissarissen, nadat hij eerder het aanbod van TUI had afgewezen om er één te mogen aanwijzen. De scheepvaartmiljardair heeft wellicht geen toverstaf om het bedrijf nieuw leven in te blazen. Maar op de aandeelhoudersvergadering vorig jaar kreeg hij 43 procent van de stemmen aan zijn kant. Een nieuw protest van de aandeelhouders zou de druk op het bestuur in stand houden.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Una Galani