7 redenen om uit te gaan

1 film

Cinebaars #3

Amsterdam: Meneer de Wit, Postjesweg 2. Tijd: 20.00u. Aanmelden: www.booomingbaarsjes.nl

Elke eerste woensdag (maar deze keer de tweede!) van de maand organiseert BooomingBaarsjes in Meneer de Wit een gratis speelfilm. Vanavond wordt er een ontsnappingsfilm vertoond.

2 kunstbeurs

Art Amsterdam

Amsterdam: RAI. Van 13 t/m 18 mei. www.artamsterdam.nl

Omdat Art Amsterdam dit jaar zijn 25-jarig jubileum viert, is aan alle 120 deelnemende galeries gevraagd om in hun stand een solotentoonstelling te maken. Ook is er Off the record, een foto-expositie van Stedelijk Museum Amsterdam met gastcurator Hans Aarsman. En Cees Krijnen fotografeert bij de entree vrouwelijke bezoekers voor zijn project Cees' kunstminnende bewuste vrouwen collectief, waarvan hij terplekke een foto-expositie formeert.

3 fotografie

Lukas Roels: Angels of Time

Den Haag; Galerie ‘t Fotokabinet. T/m 21 juni, di-zo 11.00-18.00u. www.fotokabinet.nl

De serie Angels of Time van de Belgische fotograaf Lukas Roels bestaat uit sobere zwart-witfoto’s, met thema’s als androgynie, melancholie, onbevangenheid van jeugd, erotiek, wensen, dromen en tijd.

4 bijeenkomst

Robert Vuijsje bij WOMEN Inc.

Amsterdam: Pakhuis de Zwijger. Tijd: 19.30u. www.womeninc.nl

WOMEN Inc. organiseert een speciale bijeenkomst naar aanleiding van het literaire debuut van Robert Vuijsje: Alleen maar nette mensen. In een gesprek met Gülden Ilmaz licht Vuijsje zijn boek toe en gaat vervolgens in gesprek met verschillende gasten.

5 cabaret

Lachgas

Maastricht: Kumulustheater. Tijd: 20.00u. Toegang: 6/10 euro. www.sg.unimaas.nl

Drie verschillende optredens van drie cabaretiers die afgelopen jaar met hun shows overtuigend de grote cabaretfestivals wisten te winnen – Max van den Burg, Roemer van der Steeg en Jeroen Leenders.

6 muziek

United Steelworkers Of Montreal

Nijmegen: Merleyn. Tijd: 22.00u. Entree: 6 euro. www.doornroosje.nl

Afgaande op de naam, zou je denken dat de Canadese zesmansband United Steelworkers Of Montreal een of andere vorm van metal zou maken. Niets is echter minder waar. USOM brengt namelijk een kolkende mix van country, blues, (speed)folk, jazz, swing, pop, bluegrass en rock.

7 lezing/film/picknick

Marie Antoinette: een onverzadigbaar monster?

Groningen: Academiegebouw. Tijd: 16.15-21.30u. www.rug.nl/studium

Waarom werd de Franse koningin Marie Antoinette (1755-1793) gehaat door het gewone volk en ging zij de geschiedenis in als toonbeeld van verspilzucht en koninklijke arrogantie? De Amerikaanse historica Dena Goodman geeft in de Jantina Tammes Lezing een verklaring voor de aanvallen op Marie Antoinette. Voorafgaand aan de lezing wordt de speelfilm Marie Antoinette vertoond (Sophia Coppola, 2006) en is er een Frans picknickbuffet in de Academietuin.