Zes schilderijen gestolen uit museum IJsselstein

IJSSELSTEIN, 12 mei. - Uit het Stadsmuseum IJsselstein zijn bij een inbraak zes 17de en 19de eeuwse schilderijen gestolen, waaronder drie van Jan van Goyen. Twee schilderijen werden beschadigd, waaronder een van Salomon van Ruysdael. De schilderijen zijn eigendom van het Instituut Collectie Nederland en het Centraal Museum in Utrecht. Ze hingen op een expositie over landschapskunst. De inbrekers kwamen in de nacht van zondag op maandag binnen door het forceren van een nooduitgang. Volgens een woordvoerder van de gemeente werkte het inbraakalarm, maar toen de politie ter plaatse was, waren de inbrekers al weg. De drie doeken van Jan van Goyen zijn Een stadsmuur met twee torens aan een rivier (1634), Ommuurde stad aan een rivier (1646) en De Pellkussenpoort aan de Vecht bij Utrecht (1656). Verder verdwenen Boerderij aan het water van Pieter de Neyn (circa 1630), Landschap met koeien van Willem Roelofs (circa 1885) en Weidelandschap van Adrianus van Everdingen (circa 1880). De beschadigde schilderijen zijn Riviergezicht met reizigers in een koets van Salomon van Ruysdael en Riviergezicht met boerenwoning van Salomon Rombouts.