Xenia en Joelia houden van de Toppers

De Toppers traden gisteravond in Moskou op voor de Nederlandse gemeenschap. Russische zakenrelaties genoten mee. „Wij houden van hun emoties. Zo buitenlands.”

De Toppers met in hun midden een Russische fan. (Foto Oleg Klimov) the glamorous Dutch party in Moscow with several live performances including "The Toppers" with "Shine" (the Eurovision songcontest 2009) Fir the article by Michel Krielaars. Photo by Oleg Klimov
De Toppers met in hun midden een Russische fan. (Foto Oleg Klimov) the glamorous Dutch party in Moscow with several live performances including "The Toppers" with "Shine" (the Eurovision songcontest 2009) Fir the article by Michel Krielaars. Photo by Oleg Klimov Klimov, Oleg

‘Bof jij effe dat ik voor je sta...’, meldt het oranje T-shirt van een Toppersfan voor de ingang van het Moskouse MDM Theater. Met zo’n vierhonderd leden van de Nederlandse gemeenschap in Moskou staat hij te wachten tot hij de zaal in mag. Ze dragen oranje strikjes, lintjes, poloshirts, hemden. Gouden hoedjes op hun hoofd. Ze komen om de Toppers te steunen op het door hun bedrijven gefinancierde feest ‘To the top with the Toppers’.

Veel Nederlanders hebben hun Russische zakenrelaties uitgenodigd. Topperskenners, zoals blijkt. „Ik ben hier om ze te steunen”, zegt de 21-jarige Xenia Ivanenko, die voor een Nederlandse onderwijsinstelling werkt. Ze schikt haar gouden hoedje voor de spiegel in de garderobe en zegt: „En ik hoop dat ze winnen.” „Ik heb al Gordons cd’s”, zegt haar leeftijdgenoot Joelia.

Twee Russische twintigers, Tanja en Marina, blijken nog grotere fans. „Wij houden van hun emoties”, zeggen ze in koor. „Die zijn zo buitenlands, zo anders dan bij ons.”

Linde Dorenbos, een trendwatcher die in Moskou op bezoek is bij vrienden, is ook fan, maar heeft haar twijfels over het lied Shine. „Gerard Jolings Shangri la uit 1988 had hier nu gezongen moeten worden”, zegt ze. „Dan hadden we zeker gewonnen.”

Terwijl de diplomaten van de visumafdeling van de Nederlandse ambassade zich in gouden proletenpakken van hun vulgaire kant laten zien, komen even voor negen uur de Toppers in een lange witte Hummer aanrijden over de Komsomolboulevard. Het is meteen feest op straat. Jonge Russen met punkkapsels en piercings halen hun schouders op als René Froger, Gordon en Jeroen van der Boom in hun glitterkostuums hun lied ten gehore brengen. „Niet onze muziek”, zegt een van hen.

De sterren worden omringd door televisiecamera’s uit Rusland en Nederland. „Wat gaan jullie doen voor donderdag?” vraagt een Russische journaliste. „Bidden”, antwoordt Gordon. Dan doet hij een bekentenis: „We hebben één grote verrassing.” Hij duwt een gezette Surinaamse met enorme roze rubberwimpers naar voren en zegt: „Dit is Rusland. Zonder de meisjes is het hier niets.” Of hier sprake is van een uit de kast komen van een spijtoptant zal de roddelpers moeten beoordelen.

Gordons dreigement dat hij niet zal zingen als de Moskouse Gay Pride aanstaande zaterdag door de politie uiteen wordt geslagen, krijgt geen vervolg.

Dan gaan de drie naar binnen. Op het podium in de zaal zingt de Nederlandse presentator en showtenor Kees Taal inmiddels: ‘Als het lente wordt, dan stuur ik jou tulpen uit Amsterdam.’ Even later is Gordon aan de beurt. „I say, good evening Moscow. I say, hallo Hollanders.” En daarna klinkt Shine. Het optreden wordt gehinderd doordat Van der Boom geen werkende microfoon heeft.

Linde Dorenbos lukt het om met Gordon op de foto te komen. Op de vraag hoe hij voelde, antwoordt ze: „Een beetje plakkerig.”

Kees Taal brult inmiddels een Italiaanse aria door zijn microfoon. Buiten is de Franse deelneemster Patricia Kaas gearriveerd, de echte ster van de avond, die zich te goed vindt om nu al op te treden. De aanwezigen moeten het met Taal doen. „Vergeleken met hem zijn die Toppers van jullie top”, zegt de Belgische Pascal van den Broek, een horecaondernemer uit Sint-Petersburg. Hij verheugt zich op de medley die de Toppers even later inzetten en die Gordon afsluit met de pet van een Russische generaal op zijn hoofd.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Toppers in Moskou

Het fotobijschrift bij het artikel Xenia en Joelia houden van de Toppers (12 mei, pagina 9), meldt dat tussen de Toppers een Russische fan staat. Dat is niet correct. Tussen de Toppers staat zangeres Patricia Kaas, die namens Frankrijk deelneemt aan het Songfestival.