Winst van EADS daalt fors

De nettowinst van EADS, het moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus, is in het eerste kwartaal met 40 procent gedaald. Dit heeft het bedrijf vanuit zijn hoofdkantoor in Parijs vandaag bekendgemaakt.

EADS had last van een lagere productie bij Airbus en moest verder 120 miljoen euro afschrijven voor de vertraging in het programma van het militaire toestel A400M. De nettowinst van het Frans-Duits-Spaanse bedrijf daalde hierdoor tussen januari en maart van 285 miljoen euro, over dezelfde periode vorig jaar, naar 170 miljoen. Dit was lager dan analisten hadden verwacht. De omzet was 14 procent lager en kwam uit op 8,5 miljard euro.

Het grootste probleem voor EADS ligt bij Airbus, dat goed is voor tweederde van de omzet. Als gevolg van de economische crisis zakte het aantal orders voor nieuwe vliegtuigen bij Airbus het eerste kwartaal volledig in. Maatschappijen bestelden 22 nieuwe toestellen, terwijl 14 orders werden geannuleerd. Vorig jaar boekte Airbus in dezelfde periode 395 orders. EADS zegt er nu van uit te gaan dat over heel 2009 slechts 300 orders zullen worden geplaatst. Airbus heeft zijn prijzen inmiddels verlaagd, maar het bedrijf wilde niet zeggen met hoeveel.

De problemen bij het militaire transporttoestel A400M hebben met de crisis niets te maken, maar zijn van technische aard. De eerste testvlucht van het vliegtuig is voor onbepaalde tijd uitgesteld.