Werkende armen in Nederland lijden in stilte

In Nederland groeit het aantal mensen dat in laagbetaalde banen werkt. En dat daar niet meer uitkomt. In de crisis zijn zij extra kwetsbaar.

Ramazan Gökce Geboren in Afyon (Turkije), 1971 Twee schoonmaakbanen op Schiphol Salaris 1.200 euro en 600 netto per maand Gescheiden, drie kinderen Foto Chris de Bode Bode, Chris de

Ooit leken de working poor een typisch Amerikaans verschijnsel. Banen bij supermarkten of in de schoonmaak leveren daar zo weinig op, dat iemand er twee of drie nodig heeft om rond te kunnen komen. Hoewel het in Nederland nog niet zo erg is, groeit in dit land de groep mensen die aan de onderkant van de arbeidsmarkt werkt: 1,25 miljoen mensen. Hun aantal is de afgelopen dertig jaar verdubbeld, de kans dat ze doorstromen naar beter werk is klein.

„We willen de werkende armen zichtbaar maken”, zei Agnes Jongerius gisteren in Amsterdam. De voorzitter van vakcentrale FNV sprak bij de presentatie van een boek over het leven aan de rafelrand van de arbeidsmarkt. Het boek Onzeker bestaan, geschreven door publicist Will Tinnemans met foto’s van Chris de Bode, bevat ruim twintig verhalen van werkende armen in Nederland.

Armoede wordt in Nederland volgens Jongerius niet echt serieus genomen. Het land is zo rijk, dat niemand zich kan voorstellen dat er mensen zijn die met verschillende baantjes een schamel inkomen bij elkaar sprokkelen, zegt ze. Het is een stille groep die niet van zich laat horen. Veelal alleenstaande moeders, maar ook gescheiden mannen en mensen met een ‘krasje’. „Vaak hoor je de dooddoener dat mensen maar moeten werken voor hun geld. Deze mensen werken, maar verdienen zo weinig dat één baan vaak niet genoeg is”, aldus Jongerius aan de vooravond van het FNV-congres.

Nu de economie terugloopt, is deze groep extra kwetsbaar. Ze maken deel uit van de groep van twee miljoen flexibele arbeidskrachten die van het ene naar het andere tijdelijke contract hoppen, op afroep beschikbaar zijn en vaak op onaantrekkelijke tijden werken. De werkende armen verdienen gemiddeld 10 euro bruto per uur, vaak minder, en liggen wakker omdat hun kinderen niet op zwemles kunnen of omdat er geen geld is voor een schoolreisje.

Waarom is het de vakbeweging niet gelukt paal en perk te stellen aan flexcontracten, wilde Tinnemans weten tijdens het debat bij de presentatie van het onderzoek. „We hebben deze problemen onderschat en ons teveel gericht op mensen met vaste arbeidscontracten”, erkende Edith Snoey, voorzitter van vakbond Abvakabo (onderwijs, verpleging).

Deze crisis maakt zichtbaar dat als je eenmaal aan de onderkant van de arbeidsmarkt zit, je er niet meer uitkomt, zei Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten (industrie, diensten). Onder invloed van marktwerking en globalisering groeide het aantal flexcontracten. „Daar moet de vakbeweging paal en perk aan stellen.”

    • Michèle de Waard