Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. De eigenaar van het Bredase café Victoria werd in april vrijgesproken wegens overtreding van het rookverbod. Het Openbaar Ministerie ging echter in hoger beroep en heeft opnieuw een boete geëist tegen de uitbaters. Een reportage met de uitspraak en reacties. Ned.1, 17.59-18.40u.

Netwerk. In het Calvijn-jaar wordt een antwoord gezocht op de vraag of de economische crisis voorkomen had kunnen worden als er beter was geluisterd naar Johannes Calvijn (1509-1564). Onder meer een gesprek met vastgoedbelegger Cor Verkade, die wil werken volgens calvinistische principes. Ned.2, 20.20-20.45u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor de zaak Millecam/Jomanda en een gesprek met een lid van de familie Opel die reageert op de neergang van het autoconcern Opel, ooit een familiebedrijf tot het aan General Motors werd verkocht. Ned. 2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Vincent Icke brengt het weerbericht van het heelal. Verder als gast de president-directeur en bestuursvoorzitter van Schiphol, Jos Nijhuis. Ned.3, 19.30-20.20u.

Het elfde uur. Andries Knevel laat gasten zien die hem het afgelopen seizoen hebben geraakt: vijf sterke vrouwen en Ernst Daniel Smid die vertelt over zijn moeder. Met o.a. Maria Mosterd die in de ban kwam van een pooier, Hank Heijn over haar vermoorde man Gerrit-Jan Heijn, Stefanie-Joy Eerhaart die op haar 14de moest zien te overleven op straat en Christa Rosier die na een borstamputatie opnieuw hoorde dat ze borstkanker had. Ned.1, 21.10-22.00u.

Simek voor de verandering. De intuïtieve interviewer Martin Simek, niet-praktiserend christen, praat met een Bekende Nederlander over zijn geloof. Over het resultaat van de zoektocht naar levensvragen bij Antoinette Hertsenberg. Ned.2, 22.50-23.20u.

Pauw & Witteman. Met onder anderen de president van de Nederlandse Bank, Nout Wellink, die terugblikt op het afgelopen jaar. Ned.1, 23.00-23.55u.

amusement

Eurovisie Songfestival, eerste halve finale. Rechtstreeks verslag van de eerste halve finale van de 54ste editie van het grootste liedjesfestival ter wereld: het Eurovisie Songfestival, waarin 18 landen om een finaleplaats strijden. Dit zijn Montenegro, Tsjechië, België, Wit-Rusland, Zweden, Armenië, Andorra, Zwitserland, Turkije, Israël, Bulgarije, IJsland, VJR Macedonië, Roemenië, Finland, Portugal, Malta en Bosnië-Herzegovina. Commentaar van Cornald Maas. Ned.1. 21.00-23.05u.

informatief

De film van mijn leven. Documentaires opnieuw bekeken door Lieve Blanquart, met een vervolgonderzoek. Zes jaar geleden hoort de 86-jarige Ethel dat ze de ziekte van Alzheimer heeft. Haar dochter Sue Bourne, een Britse documentairemaakster, besluit een film te maken over Ethel. Geruime tijd filmt ze haar moeder. Sue ziet hoe haar moeder meer en meer kinds wordt, hoe er gaten vallen in haar geheugen en hoe ze haar dochter soms niet meer herkent. Voor Sue wordt de confrontatie met de ziekte totaal, wanneer ze zelf borstkanker krijgt. Zij kan met haar eigen onzekerheid niet meer bij haar moeder terecht. De originele documentaire Mum & Me wordt later op de avond uitgezonden (Canvas, 23.45-0.50u.), Canvas, 21.10-21.40u.

Horizon. Populair-wetenschappelijk programma, waarin deze keer wordt onderzocht waarom gewone mensen in staat zijn om extreem geweld toe te passen. Michael Portillo verkent de duistere kanten van de menselijke natuur, spreekt met mannen die verslaafd zijn geraakt aan geweld en ontdekt tot zijn schrik hoe hij ook tot agressie kan worden gedreven. BBC 2, 22.00-23.00u.

documentaire

Baby Bundesrepublik: Wie unsere Demokratie laufen lernte. Documentaire over de staatkundige ontwikkeling van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. In 1945 gaven de Duitsers zich onvoorwaardelijk over, tien jaar later waren ze weer soeverein. De film van Jörg Müllner laat ook de prijs zien van de haastige ontwikkelingen: het ontkennen van het verleden en de tweedeling van de staat. ZDF, 20.15-21.00u.

Ikon documentaire: Het misdrijf van Abraham Prins. Documentaire van Marcel Prins over zijn grootvader, de Jood Abraham Prins, die in de Tweede Wereldoorlog gevangen werd genomen, naar Westerbork werd getransporteerd en in Auschwitz werd vergast.

De reden van zijn aanhouding: Abraham Prins liep door een voor Joden verboden park om de trein te halen en werd door een overijverige politieagent op de bon geslingerd.

Marcel Prins duikt in de archieven en praat met familieleden en nog levende buren van zijn grootouders. Hij heeft ook een nogal onwerkelijk gesprek met de opgespoorde, nog levende, Nederlandse agent die destijds in het park het proces-verbaal opmaakte. Ned.1, 23.20-00.15u.

Radio

Kunststof. Gesprek met Jan Smeets, organisator van het muziekfestival Pinkpop. Hij vertelt onder meer over de tentoonstelling 40 Jaar Pinkpop - De keuze van Jan Smeets in het Limburgs Museum. Radio 1, 19.02-20.00u.