Vliegtuigen vervoeren hulp en wapens

Negen van de tien vliegtuigmaatschappijen die betrokken zijn bij wapensmokkel naar conflictgebieden in Afrika, worden tevens ingehuurd voor vredesoperaties en humanitaire hulpverlening. Dat constateert het Stockholm Internationale Peace Research Institute (SIPRI), dat onderzoek verricht naar internationale veiligheidsvraagstukken, in een vandaag gepubliceerd rapport.

Het rapport somt tal van vliegmaatschappijen op – vaak Afrikaanse – die wapens vervoeren, ook naar landen of gebieden waar de maatschappijen tegelijkertijd internationale hulporganisaties naartoe brengen. De onderzochte maatschappijen transporteren soms ook ‘conflictgrondstoffen’ zoals coltan en diamant.

Het ernstigst is de situatie in Soedan, zo stellen de auteurs van het rapport. Vredestroepen van de Verenigde Naties bleven bijvoorbeeld gebruik maken van het Soedanese Badr Airlines, nadat de Veiligheidsraad van diezelfde Verenigde Naties had opgeroepen tot een boycot van Badr Airlines vanwege herhaaldelijke schending van een wapenembargo.

Diverse hulporganisaties hebben in reactie op de bevindingen van SIPRI laten weten dat zij niet altijd kunnen nagaan wat voor andere klanten een vliegmaatschappij heeft en dat zij zelden de keuze hebben omdat zij voor vluchten naar riskante gebieden aangewezen zijn op een beperkt aantal maatschappijen.

Het volledige rapport van SIPRI op nrc.nl/buitenland