Vitaminen remmen effect sport

Sporten is goed voor de mens, onder andere voor een gezonde bloedsuikerhuishouding. Maar dan moet de sporter geen extra hoge doses vitamine C en vitamine E slikken. Die anti-oxidanten blokkeren het gunstige effect van regelmatige lichaamsbeweging op de bloedsuikerhuishouding. Dat schrijven Duitse onderzoekers deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Lichamelijke activiteit verhoogt de gevoeligheid van het lichaam voor het hormoon insuline. Bij mensen met diabetes type 2 of met overgewicht is die gevoeligheid aangetast, met als gevolg een ontregelde bloedsuikerspiegel. Regelmatig sporten voorkomt dat mensen diabetes type 2 krijgen. En bij iemand die die ziekte al heeft, kan sporten zelfs beter helpen dan het anti-diabetesmedicijn metmorfine.

Het positieve effect van sporten op de bloedsuikerhuishouding staat los van eventueel gewichtsverlies. Dat komt doordat samentrekkende spieren vrije radicalen produceren: agressief reagerende (zuurstof)moleculen. Die zijn schadelijk voor cellen en versnellen de veroudering, maar lijken de bloedsuikerhuishouding te verbeteren. Vitamine C en E neutraliseren die vrije radicalen juist.

In het onderzoek moesten veertig jonge mannen een maand lang vijf dagen per week ruim een uur per dag sporten. Bij de mannen die neppillen hadden geslikt, was de gevoeligheid voor insuline door het sporten verbeterd, maar niet bij degenen die vitamine C en E hadden geslikt. En de spieren van neppillenslikkers vormden twee keer zoveel vrije radicalen als die van mannen die vitamines hadden gekregen.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Medicijn

In het bericht Vitaminen remmen effect sport (12 mei, voorpagina) werd een anti-diabetesmedicijn metmorfine genoemd. Dit is onjuist; het medicijn heet metformine.