Van Gaal rekent op fiat van AZ

Louis van Gaal heeft goede hoop dat hij binnen twee dagen van AZ toestemming krijgt om trainer te worden van Bayern München. Hij kan bij de Beierse voetbalclub een tweejarig contract tekenen.

Van Gaal had gisteravond volgens een betrokkene een redelijk verlopen gesprek met de leiding van AZ, die bestond uit voorzitter Dirk Scheringa, technisch directeur Marcel Brands, algemeen directeur Toon Gerbrands en penningmeester René Neelissen. Morgen is er een vervolggesprek. Dan valt de beslissing of de succestrainer mag vertrekken of zijn contract moet uitdienen. „We willen Louis uiteraard niet kwijt, maar we beseffen dat we hem niet ten koste van alles kunnen behouden”, zegt Brands.

Van Gaal beroept zich op de mondelinge toezegging van Scheringa dat hij AZ eerder mag verlaten als hij de club de landstitel zou bezorgen. Dat is tevens de reden waarom Bayern München geen contact met AZ heeft opgenomen. De voorzitter van AZ verkondigde gisteravond op de kampioensreceptie van zijn club dat die afspraak niet bestaat.

Scheringa vindt dat Bayern de fatsoensregels heeft overschreden door zich niet te melden in Alkmaar. Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge van de Duitse recordkampioen zegt in diverse media dat zijn club niet van plan is een afkoopsom voor Van Gaal te betalen en dat de trainer zelf te kennen heeft gegeven met zijn huidige werkgever een regeling te treffen. Als Van Gaal alsnog geen toestemming krijgt van AZ om naar Zuid-Duitsland te verhuizen, zal hij zijn contract bij de Nederlands kampioen uitdienen. Als hij wel vertrekt, moet AZ snel op zoek naar een opvolger.

Gisteravond maakte Van Gaal nog eens duidelijk dat Bayern München voor hem een droomclub is, een sportieve uitdaging. Twee keer eerder kon hij de overstap maken, maar toen kwam dat er niet van. De eerste keer was hij dienst van FC Barcelona, vervolgens liet hij een baan als coach van Oranje prevaleren.

In het programmablad van AZ, voor het slotduel van zondag tegen SC Heerenveen (3-1), ‘smeekte’ hij Scheringa bijna om clementie. „Europese topclubs als Bayern München, Chelsea of Real Madrid staan niet in verhouding met AZ. Daarom hoop ik dat er met Dirk over te praten valt dat hij mij dat contractjaar wil schenken.” Doet Scheringa dit niet, dan is er volgend seizoen op z’n minst sprake van een vertrouwensbreuk. „Het is in deze zaak moeilijk onze geloofwaardigheid te behouden”, aldus Van Gaal. „Zowel voor mij als het bestuur van AZ.”

Van Gaal nam gisteren afscheid van zijn spelers en de technische staf van AZ met de woorden: „Ik wens iedereen een fijne vakantie. Misschien zien we elkaar in juni terug voor de eerste training. Misschien ook niet.” Volgens Duitse media wil Van Gaal Andries Jonker (technisch directeur Willem II) en Frans Hoek (keeperstrainer) meenemen naar München.

    • Erik Oudshoorn