Valverde mag niet aan Giro en Tour deelnemen

Wielrenner Alejandro Valverde mag twee jaar niet koersen in Italië. Dat is de straf die het Italiaans olympisch comité (CONI) de Spanjaard gisteren heeft opgelegd voor zijn vermeende aandeel in Operacion Puerto. CONI acht bewezen dat Valverde heeft gewerkt met de dopingarts Eufemiano Fuentes.

De straf komt overeen met de eis van CONI-aanklager Ettore Torri, op 1 april. Valverde kan door dit vonnis de komende Tour de France niet volbrengen. Die doet in de zestiende etappe (21 juli) Italiaans grondgebied aan. De 29-jarige Spanjaard is ook niet meer welkom in de Ronde van Frankrijk, aldus Tourdirecteur Christian Prudhomme gisteren tegenover persbureau EFE. „Als hij in Italië is geschorst, dan kan hij ook niet starten in de Tour de France”, zei Prudhomme.

De tweevoudig winnaar van Luik-Bastenaken-Luik kondigde eerder al aan dat hij aanklager Torri voor het gerecht wil dagen. Zijn advocaten stellen, evenals overigens de Spaanse justitie, dat CONI niet is gerechtigd over hem te oordelen. Valverde ontbrak in Rome bij de uitspraak. Hij ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan bloeddoping.

CONI baseerde zich op bewijsmateriaal dat bij Fuentes was aangetroffen. Valverde werd vorig jaar in de Tour gecontroleerd op Italiaans grondgebied. Zijn DNA kwam overeen met DNA van bloed dat bij Fuentes in bloedzakken was opgeslagen.

Caisse d’Epargne, de werkgever van Valverde, heeft boos gereageerd op de schorsing. „Een onjuist besluit”, stelt de ploeg in een verklaring. „Als deze schorsing zo blijft en Alejandro de Tour mist, zullen wij schadevergoeding eisen.”

De internationale wielerunie UCI neemt vooralsnog geen standpunt in. „Wij wachten eerst de motivering van het vonnis af”, zei voorzitter Pat McQuaid. (ANP, Reuters, AFP)