Trichet: tekenen van herstel

De wereldeconomie heeft een keerpunt bereikt en de eerste tekenen van herstel zijn al te zien. Dat heeft de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, gisteren gezegd tijdens de G10, een ontmoeting van centralebankiers van de rijke industrielanden in Basel.

„De economische groei heeft zo ongeveer het dieptepunt in de cyclus bereikt. De krimp neemt af en in bepaalde situaties is zelfs sprake van groei van het bruto nationaal product”, zei Trichet. Hij sprak van een langzaam herstel op bepaalde markten tot het niveau van het „pre-Lehman tijdperk”, een verwijzing naar de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers die september vorig jaar failliet ging.

De ECB-voorzitter doelde onder meer op een onverwacht sterke stijging van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in april, de minder sterk oplopende werkloosheid in de VS en de onverwachte toename van de fabrieksorders in Duitsland in maart, de eerste orderstijging in zeven maanden.

Volgens Trichet zal de rest van 2009 „aanzienlijk minder slecht” verlopen dan het eerste kwartaal van dit jaar. De ECB-voorzitter verwacht dat de economie in de loop van 2010 weer aantrekt.

Trichet waarschuwde wel alert te blijven. „We zijn in onbekende wateren. Het is geen tijd voor zelfgenoegzaamheid.” Europese en Amerikaanse bedrijven zullen de komende maanden nog op grote schaal banen schrappen en banken zijn nog aan het herstellen van de schokken van de kredietcrisis.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) liet vorige maand al weten „voorzichtige tekenen” te zien dat de wereldwijde economische krimp afneemt. Het IMF rekent dit jaar nog op een krimp van 1,3 procent, maar gaat voor 2010 uit van een groei van 1,9 procent. (Reuters, AFP)