Trichet: herstel van wereldeconomie wordt nu zichtbaar

BASEL. De wereldeconomie heeft een keerpunt bereikt en de eerste tekenen van herstel zijn al te zien. Dat zei de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, gisteren op een topontmoeting van centrale bankiers van de rijke industrielanden, de G10 in Basel. ”We hebben, als het om groei gaat, ongeveer het dieptepunt in de economische cyclus bereikt. We zien in alle gevallen een afzwakkende krimp en in bepaalde situaties zelfs groei”, aldus Trichet. Hij waarschuwde wel voorzichtig te blijven. ”We moeten waakzaam blijven, we zijn in onbekende wateren. Het is geen tijd voor zelfgenoegzaamheid”, zei Trichet. De ECB-voorzitter doelde onder meer op een onverwacht sterke stijging van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in april, de minder sterk oplopende werkloosheid in de VS en de onverwachte toename van de fabrieksorders in Duitsland in maart. Dat was de eerste orderstijging in zeven maanden.