Roken in klein café niet meer verboden

Het gerechtshof in Den Bosch heeft de uitbaters van het Bredase café Victoria vanmiddag in hoger beroep vrijgesproken van overtreding van het rookverbod. Volgens het hof ontbreekt in de Tabakswet een deugdelijke wettelijke grondslag die horecaondernemers zonder personeel kan verplichten een rookverbod in te stellen en te handhaven.

Het rookverbod is alleen een bijzondere maatregel tegen hinder of overlast van roken, oordeelde de rechter in Den Bosch. Er zijn ook minder ver gaande maatregelen denkbaar. Deze uitspraak betekent dat er vanaf vandaag in kleine cafés waar alleen de kroegbaas werkt, weer gerookt mag worden.

Het ministerie van VWS zegt in een reactie te wachten met een wetswijziging tot het gerechtshof in Leeuwarden een uitspraak in hoger beroep doet in een vergelijkbare zaak in Groningen. De Groningse rechter gaf onlangs café De Kachel juist ongelijk toen het het rookverbod negeerde. De uitspraak in deze zaak wordt volgende maand verwacht. Als VWS ook die zaak verliest, gaat Klink niet in cassatie, laat zijn woordvoerder weten. „Dan gaat de minister kijken in hoeverre de wetgeving aangepast moet worden.”

Begin april kwam de rechtbank Breda ook tot vrijspraak van de Bredase kroegbazen, maar op andere gronden. De rechter vond toen dat eenmanszaken onevenredig hard werden getroffen door het rookverbod. Justitie ging in hoger beroep.

Ook in hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie een boete van 1.200 euro en een voorwaardelijke sluiting van een maand tegen de uitbaters van het Bredase café, wegens overtreding van het rookverbod. De aanklager betoogde dat de discussie over het rookverbod niet in de rechtszaal thuishoort. Volgens hem wilde Klink (CDA, Volksgezondheid) bij het tot stand komen van de wet vermijden dat er een tweedeling zou ontstaan in de horeca.

De advocaten van de Bredase kroegbaas Tonny van Haperen en zijn vrouw stelden dat de wet leidt tot concurrentievervalsing binnen de horeca. Kleine cafés kunnen, in tegenstelling tot grote kroegen, geen aparte rokersruimte creëren, stellen zij.

Café De Kachel in Groningen tekende onlangs bezwaar aan bij een bezwarencommissie, die de eigenaren gelijk gaf. Maar Klink legde het advies van zijn commissie naast zich neer.