Recordaantal bedrijven gaat failliet

Het aantal faillissementen van Nederlandse bedrijven is sterk opgelopen. In maart werd een recordaantal van ruim 670 bedrijven en instellingen failliet verklaard.

Het aantal faillissementen lag in maart ruim 130 hoger dan in februari. De cijfers werden vandaag gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat spreekt van een explosieve stijging van het aantal faillissementen.

Onder de getroffen bedrijven zitten vooral veel kleine ondernemers in de industrie- en transportsector, aldus Michiel Vergeer, hoofdeconoom van het CBS. In de aantallen zijn de faillissementen van eenmanszaken niet meegenomen. Sinds de start van de metingen in 1981 heeft het CBS nog nooit zo’n groot aantal bankroete organisaties waargenomen.

In totaal werden in het eerste kwartaal van dit jaar 1.681 ondernemingen failliet verklaard. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Vergeer van het CBS noemt de cijfers „pittig”. „Een flink aantal bedrijven heeft het loodje gelegd”, oordeelt Vergeer.

Het CBS signaleert dat vooral de laatste maanden het aantal faillissementen zeer sterk is gestegen. „Het omslagpunt lag in november vorig jaar, toen begonnen de faillissementen op te lopen. De afgelopen maanden gaat het hard”, zegt Vergeer.

Volgens de hoofdeconoom wordt het Nederlandse bedrijfsleven geraakt door een grote vraaguitval, met name vanuit belangrijke buitenlandse afzetmarkten als Duitsland.

Dit is direct voelbaar voor toeleverende industriebedrijven en transporteurs. „De crisis is Nederlands binnengekomen via de export”, zegt Vergeer.

Vooralsnog gaan vooral kleine ondernemers op de fles. „We hebben gelukkig nog geen grote bedrijven met duizenden werknemers over de kop zien gaan”, zegt Vergeer.

Hoeveel banen er verloren zijn gegaan bij de ruim anderhalf duizend bedrijven die in het eerste kwartaal failliet zijn gegaan is nog niet te zeggen, vertelt de econoom. „Dat zal pas na enige tijd boven water komen. Veel gevallen liggen nu nog bij de curator”, zegt Vergeer. Dat betekent dat er een kans is dat sommige van de bankroete bedrijven worden overgenomen of een doorstart maken.

Een bedrijfssector die wel profiteert van de malaise zijn curatoren. Vergeer: „Curatoren hebben het nu druk.”