Rechterbuitenspiegel

Kunt u zich nog herinneren hoe GroenLinks-leider Femke Halsema tijdens de laatste verkiezingen ons het goede voorbeeld gaf door op campagne te gaan in een superzuinige, milieuvriendelijke hybride Toyota Prius?

Dat bleek een huurauto.

Inmiddels schittert er een andere bolide voor de deur van huize-Halsema: een 26 jaar oude, 4,5 meter lange, 1 op 8 slurpende Mercedes W123 200 Sedan. Niet bepaald een modelletje-Al Gore dus, en bovendien bijna dezelfde auto die ze, na kritiek vanuit de achterban, manmoedig de deur uit had gedaan toen ze zes jaar geleden fractievoorzitter van de Groenen werd. Om een idee te krijgen hoe oud een auto uit 1983 wel niet is, hoef je alleen maar de lijst van accessoires erop na te slaan waarmee de dealer Femkes Mercedes aanprees: niets over een katalysator of roetfilter, maar dit „kroonjuweeltje” beschikt wel over „mistlampen, in hoogte verstelbare stoelen, stoffen bekleding én…” – nu komt het – „een rechterbuitenspiegel”.

Zo luxe zie je ze nog maar zelden.

De pech van Halsema was dat De Telegraaf deze nieuwste aanwinst ontdekte en kritische vragen begon te stellen. Logisch, want zo’n slurper staat wel mooi op de oprit, maar als leider van GroenLinks wat minder fraai op je cv. Een woordvoerster haastte zich dan ook te zeggen dat het eigenlijk de auto van Femkes vriend was en dat ze er „een LPG” in hebben gezet. Bovendien, voegde ze eraan toe, beschouwt Halsema de auto als een „niet-politiek onderwerp”.

PAR-DON?

Kan ik hierbij dus noteren dat GroenLinks afziet van de kilometerheffing, de SUV-tax, de milieuzones voor oldtimers, de autovrije zondag in Den Haag, de subsidies voor een elektrisch wagenpark van het Rijk en het eindeloze geschamper over meer asfalt?

Soms denk ik dat Femke aanvoerder is geworden van de verkeerde club liberalen. In haar pamflet tegen hyperconsumptie moest ze opbiechten dat ze zelf óók heel erg van shoppen houdt, en nu dit. Mark Rutte heeft dat probleem niet: hij kan zijn auto rustig afdoen als een „vrije keuze” van een „autonoom individu”, waarvan „de markt” bepaalt hoe zuinig-ie is. Femke had grotere ambities. Dacht ik. Maar stiekem droomt ze lid te worden van de VVD.

Vandaar de rechterbuitenspiegel.

Rob Wijnberg