Pakistan voert offensief op tegen Talibaan

De Pakistaanse strijdkrachten hebben gisteren hun offensief tegen de Talibaan in het noordwesten van het land opgevoerd. Met luchtaanvallen en artilleriebeschietingen bestookten ze posities van de opstandelingen. Het leger zegt de afgelopen dagen zevenhonderd Talibaan-strijders te hebben gedood.

Bij een zelfmoordaanslag met een autobom, gericht tegen militairen, zijn gisteren tien mensen om het leven gekomen. Acht van de slachtoffers waren burgers, onder wie een kind. De aanslag vond plaats bij een controlepost zo’n 25 kilometer ten zuiden van de stad Peshawar.

Sinds de militaire operatie vorige week begon, is volgens de Verenigde Naties ‘een exodus’ uit het gebied op gang gekomen. Zo’n 360.000 mensen hebben het geweld in de Swat-vallei en de naburige districten Buner en Lower Dir ontvlucht, volgens de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. Door eerdere offensieven in het gebied waren er al een half miljoen ontheemden, die zich voor een deel in opvangkampen bevinden.

De Amerikaanse generaal David Petraeus, commandant van het Centrale Commando, waaronder Afghanistan en Pakistan vallen, zei zondag dat de opmars van de Talibaan Pakistan ertoe heeft aangezet om de strijd aan te binden met deze „existentiële bedreiging, een werkelijke bedreiging van het bestaan van Pakistan”. In het programma Fox News zei Petraeus dat er in Pakistan nu „een zekere mate van unanimiteit bestaat dat er snel en effectief opgetreden moet worden tegen de Talibaan”.

De Pakistaanse president Zardari ontkende zondag in een ander Amerikaans tv-programma dat zijn land op instorten staat. Zardari spoorde het Amerikaanse Congres opnieuw aan om in te stemmen met het hulppakket van 7,5 miljard dollar voor Pakistan dat de regering-Obama heeft voorgesteld. „Het is nog niet eentiende van wat jullie geven aan AIG” (het verzekeringsconcern in financiële problemen), aldus Zardari. (AP, Reuters, AFP)