Opinie

    • Paul Luttikhuis

Onder de groene zoden

(Foto Reuters)

(Foto Reuters)(Foto Reuters)

CCS, het opslaan van kooldioxide, heeft de toekomst. Althans dat willen politici ons graag doen geloven. Ze moeten ook wel, want hoe kunnen ze anders aan hun kiezers verkopen dat ze klimaatverandering bestrijden en intussen kolencentrales bouwen.

Ook Tony Blair, die net als veel andere politici na zijn actieve carrière in ‘klimaat’ is gegaan, zei in een interview in NRC Handelsblad dat we ons consumptiepatroon kunnen veranderen zonder dat dat pijn hoeft te doen - al was het maar omdat anders niemand bereid zal zijn om actie te ondernemen.

Blair noemt in het rijtje met technologische vernieuwingen overigens de kooldioxide-opslag niet apart. Voor Ed Miliband, de Britse minister van Energie en Klimaatverandering, is het geloof in deze mogelijkheid, die nog lang niet het stadium van grootschalige toepassing is, groot, zo blijkt uit een ingezonden stuk in de Thaise krant The Nation.

Protest Greenpeace tegen opslag kooldioxide (Foto Reuters)

Protest Greenpeace tegen opslag kooldioxide (Foto Reuters)Protest Greenpeace tegen opslag kooldioxide (Foto Reuters)

Miliband (en met hem de Britse regering) gaat zover dat hij nieuwe kolencentrales die hun CO2 niet afvangen zal sluiten. De elektriciteitsmaatschappijen zijn niet blij met dit plan. Ze zijn een forse lobby begonnen omdat ze vrezen dat 2025 te vroeg is om te kunnen vertrouwen op CCS. Als deze maatregel blijft, zeggen ze in een bericht in The Guardian, zullen de meeste bedrijven niet in nieuwe kolencentrales durven te investeren.

In dezelfde krant, op dezelfde dag, ziet Jeff Chapman, de baas van de Britse CCS Association, juist grote mogelijkheden voor de Britse economie als het om CO2-opslag gaat.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis