OM: kroongetuige Peter la S. moet zijn afspraken nakomen

Rotterdam. Peter la S., kroongetuige in het proces tegen kopstukken uit de Amsterdamse onderwereld, dreigt zijn afspraken met het Openbaar Ministerie (OM) te verspelen. Dat heeft een woordvoerder van het OM gisteren gezegd. La S. had vorige week aan de rechtbank in Amsterdam laten weten dat hij geen vertrouwen meer heeft in het politieteam dat zijn bescherming moet regelen. Het OM meldde gisteren tijdens een zitting in de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp dat er geen problemen zijn rond de veiligheid van La S. en dat hij gewoon zijn verplichtingen moet nakomen. Doet hij dat niet, dan vervalt de toezegging dat zijn strafmaat wordt gehalveerd (acht in plaats van zestien jaar). ”Mijn cliënt kent de risico`s en is bereid om die te nemen”, zegt Jan Peter van Schaik, de advocaat van La S. Peter la S. is een huurmoordenaar die voor maffiabazen in Amsterdam liquidaties uitvoerde. Hij speelt een sleutelrol in het proces tegen elf verdachten die terechtstaan voor tien liquidaties en vijf pogingen hiertoe. De gevolgen van de opstelling van La S. voor het proces zijn onduidelijk. La S. heeft al een aantal zeer uitvoerige belastende verklaringen afgelegd tegen de verdachten van liquidaties in de onderwereld. Ook hebben de advocaten van de verdachten La S. uitgebreid verhoord.

Lees meer over het liquidatieproces op nrc.nl/onderwereld