Obesitas door te veel eten, niet door te weinig bewegen

rotterdam, 12 mei. - Dat Amerikanen sinds de jaren zeventig flink dikker zijn geworden, komt alleen omdat ze meer zijn gaan eten. Dat is vrijdag bekendgemaakt op het European Congress on Obesity, in Amsterdam. Het is voor het eerst dat onderzoekers de relatieve bijdragen van eten en bewegen in kaart brengen. Eerst bepaalden de onderzoekers het energieverbruik van ruim 2000 volwassenen en kinderen. Vervolgens berekenden ze de gewenste calorie-inname en vergeleken die met de Amerikaanse praktijk. Algemeen wordt aangenomen dat de kantoor- en gemakscultuur de mens beweginglozer heeft gemaakt, maar de onderzoekers berekenden zelfs een bewegingstoename. Zonder die toename zouden Amerikaanse volwassenen gemiddeld 10,8 in plaats van 8,6 kilo zijn aangekomen. Om terug te komen op het gewicht uit de jaren zeventig, zeggen de onderzoekers, moeten kinderen 305 en volwassenen 500 kilocalorieën per dag bezuinigen.