Lichttherapie tegen psoriasis kan thuis

rotterdam, 12 mei. - Als mensen zichzelf thuis lichttherapie tegen psoriasis geven, is dat net zo effectief als behandeling in het ziekenhuis, en bovendien minder belastend voor de patiënt. Dat blijkt uit Utrechts onderzoek onder tweehonderd patiënten: zowel thuis als in het ziekenhuis verbeterde ongeveer 80 procent (British Medical Journal, 7 mei). Zo`n kwart miljoen Nederlanders lijden aan psoriasis, een chronische ziekte waarbij rode, schilferige plekken op de huid ontstaan, omdat die te snel nieuwe cellen aanmaakt. Bestraling met ultraviolet licht remt die aanmaak. Ziekenhuizen gebruiken daarvoor speciale lampen. Al dertig jaar bestaan er ook lampen voor thuisgebruik, maar artsen schrijven die weinig voor uit angst dat ze minder effectief of zelfs gevaarlijk zouden zijn vanwege verkeerd gebruik.