Kunnen muggen dronken worden?

Hij lag laatst beschonken op bed, toen er een mug boven zijn hoofd zoemde. ‘Tot mijn eigen grote verbazing, begon ik mij af te vragen of ik straks een stuurloze mug door mijn kamer zag vliegen’, mailt Jorik Pijnacker uit Groningen. Dus vraagt hij zich af: kunnen muggen dronken worden?

Een mug zuigt maximaal 5 microliter bloed op. Tijdens het steken scheidt de mug het vocht, afkomstig uit het bloed, uit. De kans is daarom klein dat er een substantiële hoeveelheid alcohol in de maag van de mug terechtkomt, legt Willem Takken uit. Hij is hoogleraar medische en veterinaire entomologie aan de Wageningen Universiteit.

Muggen kunnen dus waarschijnlijk niet dronken worden. „100 procent zeker weten we het niet, want er is wereldwijd nooit onderzoek naar gedaan.” Wat we wel weten, vertelt Takken, is dat mensen die alcohol op hebben, eerder worden gestoken dan nuchtere mensen. In Japan en Oost-Azië zijn daar uitgebreide studies naar verricht. Vrouwelijke muggen (die het bloed nodig hebben om eitjes te maken) kiezen de beste gastheer aan de hand van lichaamsgeur (en niet afkomen op licht, zoals veel mensen denken). Bacteriën in huidzakjes bepalen onze lichaamsgeur. „Alcohol kan deze geur beïnvloeden en blijkbaar vinden muggen het luchtje aantrekkelijk.”

Mensen geven waarschijnlijk meer dan vijfhonderd verschillende geuren af. Hoogleraar Takken doet onderzoek naar deze luchtjes. „Van vijftig vrijwilligers hebben we bacteriën verzameld. Het blijkt dat muggen een bepaalde combinatie van bacteriën aantrekkelijk vinden. Dat is belangrijke informatie om malaria tegen te gaan.”

Muggen mogen dan geen last hebben van alcohol, nicotine voelen ze wel. Muggen gaan, na het steken van een roker, vaker dood. Nicotine is een gecompliceerd chemisch molecuul en in grote hoeveelheden moeilijk af te breken door insecten. Mensen die roken hebben overigens evenveel kans om gestoken te worden als niet-rokers.

Hoe sms’t een Chinees?, het boek met de beste next questions, is te koop via nrcnext.nl/webshop (€ 12,50)

    • Juliette Vasterman