Koers TMG stijgt na geruchten

Geruchten over veranderingen in de raad van commissarissen of de raad van bestuur stuwden het aandeel Telegraaf Media Groep (TMG) vanochtend naar de hoogste koers in maanden. Investeringsmaatschappij Cyrte Investments, die sinds januari 20 procent van de aandelen TMG bezit, zou meer invloed willen op de strategie van het bedrijf. Cyrte beheert onder meer het vermogen van mediaondernemer John de Mol. Het aandeel steeg vanmorgen met meer dan 20 procent tot boven de 13 euro. TMG heeft niet gereageerd op de geruchten.

Al enige tijd heeft een aantal aandeelhouders kritiek op het functioneren van de raad van bestuur van TMG. Tijdens de aandeelhoudersvergadering in april noemde de voorzitter van het Administratiekantoor Telegraaf Media Groep, dat stemrecht over 60 procent van de aandelen beheert, de strategie van de raad van bestuur „zoekend” en „zwalkend”. „Het administratiekantoor maakt zich zorgen”, aldus voorzitter Lammerts van Bueren tijdens de vergadering. „Ik denk dat u te weinig rekening houdt met de turbulente omstandigheden.”

TMG heeft net als andere dagbladuitgevers last van de economische crisis. De advertentiemarkt is het afgelopen half jaar ingestort. TMG wil fors bezuinigingen. Circa vijfhonderd arbeidsplaatsen moeten verdwijnen, onder meer op de redacties van De Telegraaf en de regionale kranten in Noord-Holland.

De aandeelhouders hadden tevens kritiek op de investering van TMG in het Duitse televisieconcern ProSiebenSat1. TMG moest vorig jaar tegen een hogere prijs dan de beurskoers een belang in ProSiebenSat1 kopen. De uitgever moest daarop fors afboeken.