Joden mijden Europees overleg

Joodse leiders uit Spanje, Frankrijk en België zijn gisteren weggebleven bij een Europees overleg met religieuze leiders, uit protest tegen de deelname van de omstreden islamoloog Tariq Ramadan en de voorzitter van een islamitische federatie.

In een schriftelijke verklaring liet de Europese Conferentie van Rabbijnen weten niet te overleggen met mensen die „in het verleden antisemitische uitspraken hebben gedaan of ondersteund” en die „duidelijk gelieerd zijn aan radicale bewegingen als de Moslimbroederschap”.

De Zwitserse islamdeskundige Tariq Ramadan zei na de bijeenkomst dat antisemitisme „vanuit islamitisch oogpunt onacceptabel” was. „Antisemitisme is per definitie anti-islamitisch.” Ramadan, die adviseur is van de gemeente Rotterdam, zou eerder discriminerende uitspraken hebben gedaan over vrouwen en homo’s. Vorige maand stapte de VVD uit het stadsbestuur uit protest tegen zijn adviseurschap.

De voorzitters van de Europese Commissie en het Europees Parlement, die de bijeenkomst hadden georganiseerd, toonden zich verbaasd en teleurgesteld over de beslissing van de rabbijnen. Het was juist de bedoeling om „vanuit religieuze waarden” over de economische crisis te praten, in „eenheid”. De bijeenkomst werd dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd.

Een Europese ambtenaar die op de bijeenkomst was, zei onder de indruk te zijn geweest van „goed doordachte en gebalanceerde” uitspraken van Ramadan. Voorzitter Hans-Gert Pöttering van het Europarlement liet weten dat de Joodse leiders op de valreep hadden afgezegd, in eerste instantie zonder reden te noemen. Pas toen de bijeenkomst al aan de gang was, waren ze met hun verklaring gekomen.