Iran laat journaliste Saberi vrij uit cel

De Iraans-Amerikaanse journaliste Roxana Saberi is gisteren uit de Evin-gevangenis in Teheran vrijgelaten nadat ze in hoger beroep wegens spionage voor de Verenigde Staten tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf was veroordeeld. Vorige maand werd Saberi tot acht jaar cel veroordeeld. Volgens een Iraanse gerechtelijke bron kan ze nu gaan en staan waar ze wil en dus ook het land verlaten.

De Amerikaanse regering, die Iran diverse malen had opgeroepen Saberi vrij te laten, reageerde opgelucht over dit „humanitaire gebaar”. Washington spant zich juist in in gesprek te raken met Teheran om het conflict over het omstreden Iraanse nucleaire programma en andere problemen op te lossen. De kwestie van Saberi’s detentie vormde daarbij geen blokkade, maar wel een extra irritatie.

Saberi werd in januari opgepakt, in eerste instantie volgens haar vader omdat zij wijn kocht – alcoholische dranken zijn verboden in Iran – en in tweede instantie omdat ze al jaren zonder persaccreditatie werkte. Vervolgens werd ze van spionage beschuldigd, een aanklacht waarop maximaal de doodstraf staat.

Saberi werd de eerste keer veroordeeld wegens „samenwerking met een vijandige staat”, zo meldden haar advocaten. Maar „het vonnis van het eerste tribunaal is geannuleerd met het argument dat de Verenigde Staten niet vijandig staan ten opzichte van Iran”, aldus een van haar advocaten, Salahe Nikbakht. De Amerikaanse autoriteiten hebben steeds onderstreept dat de beschuldigingen van spionage ongefundeerd waren.

Over de achtergronden van zowel Saberi’s veroordeling als haar vrijlating wordt druk gespeculeerd. President Ahmadinejad heeft de zaak-Saberi vergeleken met de gevangenschap van drie Iraanse diplomaten die al jarenlang in Irak door het Amerikaanse leger worden vastgehouden. Sommige analisten denken dat de vrijlating is bedoeld om aan te geven dat de Iraanse regering in principe welwillend staat tegenover een dialoog met Amerika en het Westen. (Reuters, AFP, AP)