Hollands glorie

Ik zie een molen aan een gladgeschoren groene dijk. Het is een achtkantige molen. De voet is van rode bakstenen. Daarboven een houten gaanderij. De kop van de molen is bedekt met riet. Riet dat grijzig is geworden door minstens honderd jaren weer en wind.

Twee van de vier wieken zijn bedekt met zeil. Dat doen molenaars om meer wind te vangen. De twee andere wieken hebben geen zeil, maar een soort flapjes. Ze doen denken aan de landingskleppen van een vliegtuigvleugel. Buitengewoon moderne wieken eigenlijk, voor zo’n oude molen.

Op de omloop staat de molenaar, zijn linkerbeen stoer op de balustrade. De linkerarm leunt op de gebogen knie. Zijn gezicht is niet goed te zien, maar ik durf te wedden dat ook de molenaarskop verweerd is door jaren weer en wind.

In het kanaal onder aan het dijkje ligt een plezierjacht. Er loopt een touw van de boot naar een houten paaltje in het gras. De bootbewoners zitten op het achterdek. In trainingspak, met pet op. Alles klopt. Ze hebben het hoofd in de nek. Het kan bijna niet anders of de fotograaf fotografeerde een gesprek tussen de bootmensen en de molenaar.

„Lekker windje vandaag.” (De bootmensen hebben een motorjacht en geen zeiljacht, maar ook motorbootmensen hebben verstand van weer).

„Best maalweer.” (De molen maalt. Dat kun je niet letterlijk zien, maar het voelt heel erg alsof de wieken draaien. Waarom zou de molenaar anders zo fier op zijn molenbalkon staan?)

„Morgen wordt het minder, zeggen ze.”

„We zullen zien.”

Praatje pot. Hoe heerlijk Hollands. De molen op de ansicht heet Zeldenrust, en hij staat in het Friese Dokkum. (Ook die naam doet trouwens vermoeden dat de molen maalde op het moment dat de fotograaf klikte.) Op de achterkant schreef Jaap mij: ‘Asperges, asperges en nog eens asperges. Waarom, voor de afwisseling niet eens tuinboontjes of verse kapucijners?’

Dank je wel voor je mooie kaart, Jaap. Ik heb ervan genoten. En dat je opkomt voor de tuinboon en kapucijner juich ik toe. Je hebt zelfs wel een beetje gelijk, dat de Hollandse asperge ieder jaar weer door de culimedia wordt doodgeknuffeld, terwijl onze even heerlijke peulvruchten er meestal bekaaid van afkomen.

Maar het is nog wel erg vroeg voor Hollandse tuinbonen. Die in de moestuin van mijn schoonouders zijn in elk geval nog lang niet plukrijp. Als ik je nu eens beloof om in juni aandacht aan jouw geliefde tuinboontjes en kapucijners te besteden? Eten we vandaag toch nog een keertje asperges. Foody postte namelijk zo’n leuk recept op het nextkookblog:

Aspergelinten schaven met een kaasschaaf en in een schaal bestrooien met zout en wat suiker (de helft van de hoeveelheid zout). Een uur laten staan. Kan bij sla, op toast en zelfs op brood bij de lunch. Op toast erg lekker met mijn eiersaus: hardgekookte eieren staafmixeren tot mayonaisedikte, met 1 eetlepel mayo/yogonaise per ei, eventueel wat koffiemelk, zout, peper, ietsiepietsie kipkruiden en beetje bieslook.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over Hollandse seizoensproducten op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv bakt Janneke een aardbeientaart.

    • Janneke Vreugdenhil