Het is te simpel om weg te gaan

De schorsing van Arie Boomsma door omroep EO is met drie weken verkort. Sinds gisteren is hij weer aan het werk. Boomsma werd geschorst vanwege een fotoshoot in de glossy L’Homo, een uitgave van Linda. Hij wilde daarmee de discussie over homoseksualiteit binnen het christelijk geloof openbreken.

Waarom is de sanctie eerder opgeheven?

„Ik heb de afgelopen drie maanden ongelooflijk veel gepraat met de omroep. We hebben alle wandelroutes in Hilversum wel gehad. Het langste gesprek duurde onafgebroken negen uur. Zowel de omroep als ik vroegen ons af: hoe kom je beter uit zo’n conflictsituatie, want zo kun je het wel noemen. Ik wil spannende dingen blijven doen, de directie wil dat het binnen het beleid past. Toen we er uiteindelijk achter kwamen dat we meer delen dan ons onderscheid, had het geen zin meer om die drie maanden vol te maken.”

Dacht je niet na de schorsing: die EO kan me wat?

„Natuurlijk, ik heb zeker mijn twijfels gehad. En er zijn aardig wat aanbiedingen mijn kant opgekomen. Maar ik ben geen officiële gesprekken aangegaan. Ik heb altijd met plezier bij de EO gewerkt, het is te makkelijk om weg te gaan en te kiezen voor mijn eigen succes. Het was mijn beslissing om die fotoshoot te doen, én om het niet te overleggen met de directie. Ik ben verantwoordelijk, dus hoe boos kun je worden?”

Heb je nog vakantie kunnen vieren in de schorsingsperiode?

„Nee. Ik wil het geen uitputtingsslag noemen, want ik moet oppassen dat ik niet in een slachtofferrol val. Maar het was wel zwaar. Het is makkelijk om me voor te doen als slachtoffer. Ik merk dat veel mensen mijn actie toejuichen. Ook journalisten. Zij zijn dan weer tegen de EO. Dat was nooit mijn bedoeling. Ik heb me juist altijd ingezet voor een positieve beeldvorming van de omroep. Er is een discussie over homoseksualiteit op gang gekomen, maar wat beeldvorming betreft, heeft de actie een averechts effect gehad. Een volgende keer zal ik meer in overleg doen, want wat vertegenwoordig je nou in je eentje?”

40 dagen zonder seks, vanavond op Ned. 3, 20.30u.

    • Marleen Luijt