Handel in bloemen zakt dit jaar in

De handel in bloemen is dit jaar ingezakt. Bloemenveiling FloraHolland verwacht over heel 2009 een omzetdaling van 10 procent. Dit maakte het bedrijf vandaag bekend bij publicatie van de jaarcijfers over 2008. Dat jaar werd nog afgesloten met een omzet die licht steeg ten opzichte van het jaar daarvoor tot ruim 4 miljard euro, en een nettowinst van 3 miljoen euro.

Als de veiling 10 procent minder omzet draait, hebben de bloemenkwekers 400 miljoen euro minder inkomsten. Met name voor de kwekers van snijbloemen is dit een ongekend slechte tijd. Het verkochte volume snijbloemen is met 4 procent gedaald in de eerste vier maanden van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, en de waarde van de verhandelde bloemen daalde zelfs 16 procent.

Terwijl in een normaal jaar 3 procent van de telers verdwijnt door schaalvergroting en modernisering in de sector zal dat dit jaar 6 procent zijn, verwacht FloraHolland – vorig jaar ontstaan uit een fusie tussen de veilingen Aalsmeer en Flora Holland. „Als de telers echt 10 procent minder inkomsten krijgen”, zegt teler Gerrit Ravensbergen, voorzitter van de telerscoöperatie die de veilingen bezit, „zitten we straks allemaal in de rode cijfers. Dat moet snel beter worden anders kunnen we het niet dragen.”