Energiebedrijf België naar EDF

In België is bezorgd gereageerd op de gisteren wederom versterkte controle van de Franse staat op de Belgische energiemarkt.

Het Franse staatsenergiebedrijf EDF maakte gisteren bekend voor 1,3 miljard euro een belang van 51 procent te verwerven in de tweede elektriciteitsleverancier van België, SPE.

De Belgische energiemarkt wordt straks gedomineerd door twee bedrijven die worden gecontroleerd door de Franse staat. Electrabel, veruit de grootste Belgische elektriciteitsleverancier, is in handen van GDF-Suez, waarin de Franse staat een gouden aandeel van 35,70 procent heeft. Electrabel en SPE hebben samen in België een marktaandeel van ongeveer 90 procent.

„België speelde niet enkel zijn grootste banken in Franse handen, ook op energievlak wordt ons land stilaan een Frans wingewest”, reageerden parlementariërs Bruno Tobback en Bart Maddens, twee Vlaamse socialisten. Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne, een Vlaamse liberaal, vroeg de Europese Commissie zo snel mogelijk onderzoek te doen naar de overname. Hij is bang dat de Franse staat het beleid van Electrabel en SPE op elkaar kan afstemmen, bijvoorbeeld door prijsafspraken te maken.

De overname van SPE door EDF maakt deel uit van een ruil met de huidige meerderheidsaandeelhouder, het Britse energiebedrijf Centrica. Dat wisselt zijn 51 procent in SPE in tegen een aandeel van 20 procent in British Energy, dat wordt overgenomen van EDF. Het Franse bedrijf kocht British Energy vorig jaar september voor 15 miljard euro.

Op de beurs werd Centrica als de grootste winnaar van de operatie gezien. Het Britse bedrijf raakt door de operatie betrokken bij de bouw van nieuwe kerncentrales in het Verenigd Koninkrijk. EDF blijft op zijn beurt voldoen aan het schema van systematische uitbreiding in Europa.