Dronken minister Oekraïne stapt op

De kater kwam later. Leek de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Joeri Loetsenko eerst nog weg te komen met een spraakmakend „incident” op de luchthaven van Frankfurt vorige week, nu moet hij alsnog zijn verlies nemen.

Vanochtend diende Loetsenko, die een van de leidende figuren was bij de Oranjerevolutie in 2004, zijn ontslag in bij de premier. „Ik ben het slachtoffer geworden van een banaal incident dat is opgeklopt tot een politiek schandaal, louter vanwege de politieke troebelen in Oekraïne”, was zijn commentaar.

De Duitse roddelpers berichtte halverwege vorige week dat Loetsenko samen met zijn 19-jarige zoon korte tijd was vastgehouden op het vliegveld van Frankfurt nadat zij stennis hadden geschopt met enkele piloten. Die zouden hun de toegang hebben ontzegd tot een vlucht naar Zuid-Korea omdat beiden stomdronken waren. Na een schermutseling met de politie, waarbij met mobieltjes zou zijn gegooid, werden de twee vastgezet om af te koelen.

Het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken deed de berichten vrijwel meteen af als borrelpraat. „Er was niemand dronken”, was de officiële reactie. En dat Loetsenko en zijn zoon hun vlucht hadden gemist, was eenvoudig te verklaren met het feit dat er wat probleempjes waren geweest bij de paspoortcontrole.

In Oekraïne kondigde de president een onderzoek aan. De oppositie mocht even zijn gal spuwen. Maar al vrij snel daarna leek de kwestie op de achtergrond te geraken.

De Duitse pers liet het er echter niet bij zitten en achterhaalde het originele politierapport. Gisteren werd daaruit uitgebreid geciteerd. Inderdaad was Loetsenko en zijn zoon de toegang geweigerd tot het toestel en waren zij daarop korte tijd vastgezet. Dat gebeurde nadat Loetsenko de agenten had uitgemaakt voor „nazi-zwijnen” en gedreigd had hen „te vermoorden”. In het gedrang dat volgde raakten bovendien vier agenten, onder wie een vrouw, licht gewond. Een van hen zou „gekneusde testikels” hebben opgelopen.