Demjanjuk voor proces in München

De van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk (89) is gisteren door de VS uitgewezen en vanmorgen in Duitsland aangekomen. Hij zal, als hij gezond genoeg blijkt, in München worden berecht. De Duitse justitie beschuldigt hem van meervoudige moord.

Demjanjuk zou bewaker zijn geweest in het Duitse vernietigingskamp Sobibor, waar hij in 1943 zou hebben geholpen bij de moord op 29.000 Joden. Demjanjuk stond in de jaren tachtig als ‘Iwan de Verschrikkelijke’ uit het nazikamp Treblinka al eens in Israël terecht. Hij werd er aanvankelijk ter dood veroordeeld, maar later vrijgesproken.

In 1952 emigreerde de geboren Oekraïner naar Amerika. Hij zou in de Tweede Wereldoorlog als zogeheten Hilfswillige de nazi’s hebben geholpen bij het vermoorden van Joden in verschillende concentratie- en vernietigingskampen. Demjanjuk ontkent dat.

Als hij gezond genoeg is om terecht te staan, kan in Duitsland binnenkort een van de laatste grote naziprocessen beginnen. De uitwijzing van Demjanjuk door de VS is definitief. Eerder al raakte hij zijn Amerikaanse staatsburgerschap kwijt. Daardoor is hij gedoemd in Duitsland te blijven, of hij nu berecht wordt of niet.

Portret Demjanjuk: pagina 5