Deal Centrica drukt koers EDF

De overeenkomst waarbij Centrica een belang neemt in British Energy (BE) blijkt minder radioactief dan werd gevreesd. Het Britse energieconcern ging er vorig jaar in principe mee akkoord het Franse EDF zo’n 3,1 miljard pond (3,5 miljard euro) te betalen voor een belang van 25 procent in de Britse kernenergieproducent. Nu neemt Centrica een kleiner belang, waarvoor het ook naar verhouding een lagere prijs zal betalen, waarvan slechts de helft in contanten wordt voldaan.

De financiële voorwaarden zijn substantieel verbeterd ten gunste van Centrica – hetgeen de forse koerswinst van gisteren verklaart, terwijl de koers van EDF kelderde. Centrica bespaart 150 miljoen pond door EDF 2,3 miljard pond te betalen voor een belang van slechts 20 procent. Zo’n 1,2 miljard pond van dat bedrag bestaat uit een neventransactie, waarbij Centrica zijn belang van 51 procent in het Belgische nutsbedrijf SPE aan EDF afstoot. Centrica boekt een winst van ongeveer 150 miljoen pond op die verkoop, die SPE waardeert op veertien maal de winst.

Bij elkaar genomen kunnen de nieuwe voorwaarden worden gezien als een waardevermeerdering van 300 miljoen pond voor de aandeelhouders van Centrica. Maar het is beter om ze te beschouwen als een bescheiden compensatie voor een akkoord dat van weinig betekenis is voor de oplossing van Centrica’s strategische problemen. Het concern wil zijn kwetsbaarheid voor de wisselvallige energieprijzen verminderen door zo’n 55 procent van de stroom die het verkoopt zelf te produceren, tegen de huidige 35 procent. De overeenkomst over BE brengt de eigen productie op 45 procent, maar louter via een minderheidsbelang in een verzameling onbetrouwbare kerncentrales in handen van een concurrent.

Centrica verkeert in een sterke positie om nog meer deals te sluiten om het gat te vullen. De afgeslankte overeenkomst over BE betekent dat er nog 1,1 miljard pond in kas blijft van de recente aandelenuitgifte ter waarde van 2,2 miljard pond. De oorlogskas van het concern is tevens in omvang toegenomen door een obligatie-emissie. En nu de prijzen voor bedrijven over hun dieptepunt heen zijn, zouden kopers en verkopers makkelijker tot overeenstemming moeten kunnen komen. Maar het vermogen van Centrica om te profiteren van zijn status als koper met contant geld achter de hand, is tot nu toe beperkt gebleken. Het concern heeft een belang van 22 procent genomen in Venture Production, een olie- en gasproducent in de Noordzee, waarvan de voorraden snel teruglopen.

EDF kan intussen betogen dat de overeenkomst zo slecht nog niet is, omdat het bedrijf de zeggenschap verkrijgt over SPE. Bovendien is SPE feitelijk waardevoller voor EDF dan voor Centrica, omdat het zich in een buurland bevindt. Maar als de overeenkomst over BE vorig jaar al duur leek voor EDF, is dat nu zeker het geval – zoals blijkt uit de koersdaling van het Franse concern.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Fiona Maharg-Bravo